Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Dozornej rade VšZP bude šéfovať Ficov exminister

 Webnoviny  14. december 2016  423  
Dozornej rade VšZP bude šéfovať Ficov exminister

Predsedom dozornej rady sa stal Tomáš Borec, podpredsedu si zvolí dozorná rada hlasovaním.
BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má novú dozornú radu. Ako priblížil jej zloženie minister zdravotníctva Tomáš Drucker, miesto v dozornej rade dostali nielen zástupcovia rezortu zdravotníctva, ale aj ministerstiev financií, spravodlivosti, vnútra, politickej opozície i tretieho sektora. Podľa nových stanov má dozorná rada desať členov, ktorých volí a odvoláva valné zhromaždenie.

Novými členmi, s účinnosťou od 13. decembra, sú Tomáš Borec a Martin Smatana (nominácie za MZ SR), František Palko za rezort financií, Marián Magdoško za silové rezorty, Tomáš Malatinský za zamestnávateľov, parlamentnú opozíciu zastupuje Marcel Klimek a mimovládne občianske združenia bude reprezentovať Gabriel Šípoš.

Rezort bude mať v rade dvoch členov

"Verím, že aj tento kľúč, aj tie osoby, ktoré sú tam, budú zvýrazňovať nestrannosť a tak trochu aj vážnosť dozornej rady. Som rád, že neziskový sektor prijal ponuku, majú svoje predstavy. Ja si myslím, že to bude fungovať dobre," povedal po rokovaní vlády Drucker. Minister tiež pripomenul, že rezort zdravotníctva v dozornej rade nebude mať majoritu, ale len dvoch členov.

"Dokonca si myslím, že nemožno uvažovať ani spôsobom, že sa dohodne ministerstvo zdravotníctva s ministerstvom financií, pretože aj tu môže byť úplne iný názor rezortu financií ako môže byť nášho rezortu," dodal Drucker.

Traja členovia sú z radov zamestnancov

Traja členovia sú z radov zamestnancov VšZP - Juraj Pacher, Iveta Baráneková a Anna Slamková. Za predsedu dozornej rady bol zvolený valným zhromaždením Tomáš Borec, podpredsedu si zvolí dozorná rada hlasovaním.

Dozorná rada je najvyšší kontrolný orgán spoločnosti, dohliada na výkon pôsobnosti predstavenstva a činnosť spoločnosti vrátane činnosti útvaru vnútornej kontroly. Je povinná preskúmať rozpočet, riadnu respektíve mimoriadnu účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku alebo vysporiadania straty a podať o výsledku preskúmania správu valnému zhromaždeniu.



Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.