Piatok, 17. máj 2024
Zamračené  10 °C
Mimoriadne správy

Cena práce na Slovensku vlani rástla rýchlejšie ako priemer EÚ, klesla iba vo Fínsku

 Webnoviny   9. apríl 2018  401  
Cena práce na Slovensku vlani rástla rýchlejšie ako priemer EÚ, klesla iba vo Fínsku

BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) - Hodinová cena práce v ekonomike Európskej únie bez zahrnutia poľnohospodárstva a verejnej správy vlani medziročne stúpla o 2,3 percenta na 26,8 eura a v rámci eurozóny sa zvýšila o 1,9 percenta na 30,3 eura. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci eurozóny sa najviac zvýšila v troch pobaltských krajinách, Litve (9 %), Estónsku (7,4 %) a v Lotyšsku (7 %). Klesla iba vo Fínsku, a to o 1,5 %.

Na Slovensku vlani hodinová cena práce medziročne stúpla o 6,5 percenta na 11,10 eura. V rámci EÚ mimo eurozóny hodinová cena práce vlani najviac stúpla v Rumunsku (17,1 %) a Bulharsku (12 %).

Odporúčame:
Pellegriniho vláda chce v Gelnici znížiť nezamestnanosť, vytvorí vyše 900 pracovných miest

Medzi jednotlivými členskými krajinami Európskej únie existujú vo výške hodinovej ceny práce výrazné rozdiely. Najnižšia hodinová cena práce bola v minulom roku v Bulharsku, a to na úrovni 4,9 eura. Na ďalších najnižších priečkach boli Rumunsko (6,3 eura), Litva (8 eur), Lotyšsko (8,1 eura), Maďarsko (9,1 eura) a Poľsko (9,4 eura).

Najvyššia hodinová cena práce bola vlani v rámci EÚ v Dánsku, a to na úrovni 42,5 eura. Nasledovali Belgicko (39,6 eura), Luxembursko (37,6 eura), Švédsko (36,6 eura) a Francúzsko (36 eur).

Viac k témam: Eurostat, peniaze, práca, Priemerná mzda, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Cena práce na Slovensku vlani rástla rýchlejšie ako priemer EÚ, klesla iba vo Fínsku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.