Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Brusel v rámci projektov IPCEI podporí aj slovenskú mobilitu a transport

 Webnoviny  11. jún 2024  114  
Brusel v rámci projektov IPCEI podporí aj slovenskú mobilitu a transport

11.6.2024 (SITA.sk) - Európska komisia podporí v rámci štvrtej vlny pomoci vo výške 1,4 miliardy eur pre dôležité projekty spoločného európskeho záujmu (IPCEI) aj slovenskú mobilitu a transport.

Uspela firma Tomark


Ako informuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), Brusel odobril 13 projektov, na ktorých bude pracovať 11 spoločností. V rámci Slovenska uspela strojárenská a letecká firma Tomark.

„Hlavnými cieľmi ich projektu je vytvorenie prvého H2 VTOL (vodíkom poháňaného lietadla s vertikálnym vzletom a pristátím) na stlačený plynný vodík. Jeho využitie bude hlavne pre leteckú záchrannú službu, prípadne mestskú vzdušnú mobilitu," priblížila SIEA.

Popri tom budú vyvíjané a certifikované jedny z prvých leteckých recyklovateľných vysokotlakových termoplastických vodíkových nádrží a ventilov.

Zvýšenie energetickej bezpečnosti


„Využívaním vodíka v doprave môže projekt významnou mierou prispieť k realizácii Akčného plánu Národnej vodíkovej stratégie zvýšením energetickej bezpečnosti a dekarbonizácii na Slovensku," doplnila ďalej agentúra. Pri 20 plánovaných patentoch a spolupráci s deviatimi univerzitami má tiež podľa nej potenciál posunúť Slovensko v Európskom inovačnom rebríčku.

Zámerom projektov IPCEI je spojiť verejný a súkromný sektor pri realizácii rozsiahlych projektov, ktoré poskytujú významné prínosy pre občanov Európskej únie. Štvrtá vlna projektov v oblasti vodíka je zameraná na mobilitu a dopravu.

Súhlasné stanovisko Európskej komisie na poskytnutie štátnej pomoci v objeme 1,4 miliardy eur získali Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Slovensko a Španielsko. Ďalších 3,3 miliardy eur majú zabezpečiť súkromní investori.

Viac k témam: Mobilita, Vodíkové technológie
Zdroj: SITA.sk - Brusel v rámci projektov IPCEI podporí aj slovenskú mobilitu a transport © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.