Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Americká ekonomika bude silno rásť, ale zabrzdiť ju môže Trumpova politika

 Webnoviny   2. október 2018  263  
Americká ekonomika bude silno rásť, ale zabrzdiť ju môže Trumpova politika

WASHINGTON 2. októbra (WebNoviny.sk) – Americká ekonomika bude pokračovať v silnom raste, ktorý však pravdepodobne zabrzdí obchodná politika prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABA).

Recesia sa očakáva najskôr v roku 2020


Tohtoročný rast ekonómovia odhadujú na úrovni 2,9 percenta po tom, čo sa vlani najväčšia svetová ekonomika zväčšila o 2,3 %. V roku 2019 má hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrásť o 2,7 %.

[xml_related id="1283663" style="media" /]

Príchod najbližšej recesie očakáva viac ako polovica oslovených ekonómov najskôr v roku 2020, pričom jedna tretia sa domnieva, že pokles hospodárstva nenastane pred rokom 2021.

Negatívne dopady vyšších ciel


Celkovo respondenti predpokladajú, že vďaka silným spotrebiteľským výdavkom a firemným investíciám najväčšia svetová ekonomika zvládne prípadné negatívne dopady vyšších ciel.

Trumpova administratíva zaťažila vyššími clami dovozy ocele a hliníka, v prípade Číny novým clám podlieha takmer polovica všetkých vývozov do USA.

Na kroky Washingtonu väčšina dotknutých krajín odpovedala protiopatreniami v podobnom rozsahu.

Viac k témam: clá USA, Donald Trump, NABA Národná asociácia podnikových ekonómov
Zdroj: Webnoviny.sk - Americká ekonomika bude silno rásť, ale zabrzdiť ju môže Trumpova politika © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.