Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ako ovplyvnilo prijatie eura ceny na Slovensku? Výrazne zdraželo vzdelávanie aj zdravotníctvo

 Webnoviny   8. január 2020  245  
Ako ovplyvnilo prijatie eura ceny na Slovensku? Výrazne zdraželo vzdelávanie aj zdravotníctvo

8.1.2020 (Webnoviny.sk) - Tovary a služby na Slovensku za posledných jedenásť rokov od vstupu krajiny do eurozóny zdraželi o 17,9 %. V praxi to podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej znamená, že spotrebné výdavky, ktoré v roku 2009 vyšli slovenskú domácnosť 1 000 eur, sú dnes na úrovni 1 179 eur.

Označovali ho za najväčšiu hrozbu


Hoci sa pritom euro označovalo ako najväčšia hrozba pre cenový rast, ukázalo sa, že ceny na Slovensku po prijatí eura rástli pomalšie ako u našich neeurových susedov. A to ceny na Slovensku rástli stále rýchlejšie ako v priemere v eurozóne, alebo v celej Európskej únii.

Ako ďalej uvádza analytička Wood & Company Eva Sadovská, napríklad v Maďarsku ceny od roku 2009 stúpli až o tretinu a v Poľsku o pätinu. O niečo rýchlejší rast cien zaznamenali aj v Českej republike, kde stúpli o 18,4 %.

Medzi krajinami s rýchlejším rastom cien sa však nájdu aj naši jediní euroví susedia, keď v Rakúsku ceny za posledných jedenásť rokov stúpli o vyše 21 %. Slovensko pritom so spomínaným rastom takmer 18 % mierne prevyšovalo priemerný rast cien v eurozóne, ktorý dosiahol 14,7 % a v celej Európskej únii, kde predstavoval 17,5 %.

Zdražel alkohol aj zdravotníctvo


Na Slovensko pritom od prijatia eura ceny tovarov a služieb nerástli plynule. "Počas prvých dvoch rokov s eurom, ktoré boli ovplyvnené hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pomalý rast cien tovarov a služieb na úrovniach 0,9 % a 0,7 %. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov 2011 a 2012 bolo zaznamenané najvýraznejšie zdražovanie a to na úrovniach 4,1 % a 3,7 %," uviedla Sadovská s tým, že v rokoch 2014 až 2016 naopak zaznamenali spotrebiteľské ceny dokonca medziročný pokles, a to o 0,1 %, 0,3 % a 0,5 %. Posledné tri analyzované roky 2017 až 2019 sa zase niesli v znamení medziročného rastu cien tovarov a služieb, a to o 1,4 %, 2,5 % a 2,7 %.

Od zavedenia eura pritom podľa analytičky najvýraznejšie zdraželo vzdelávanie, zlacneli naopak nábytok a bytové zariadenie. Ceny vzdelávania boli totiž oproti roku 2009 vyššie až o takmer 47 %. Výrazne zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak o 41 %, zdravotníctvo o 37,5 % a reštaurácie a hotely o 32,6 %. V oblasti bývania, ktorá ukrajuje Slovákom najviac z ich rodinných rozpočtov, došlo za 11 rokov k nárastu cien o 15,3 %.

"V prípade potravín a nealkoholických nápojov, ktorých nákupy realizujeme takmer denne, sú dnes ceny o 20,8 % vyššie ako tesne pred zavedením eura," dodala Sadovská. Naopak, dnes sú ceny nižšie ako pred jedenástimi rokmi v prípade nábytku a bytového zariadenia, a to v priemere o 2 %.

Viac k témam: ceny
Zdroj: Webnoviny.sk - Ako ovplyvnilo prijatie eura ceny na Slovensku? Výrazne zdraželo vzdelávanie aj zdravotníctvo © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.