Piatok, 26. apríl 2024
Polojasno  11 °C
Mimoriadne správy

Irán plní jadrovú dohodu, Trumpova vláda uvolňuje sankcie

 Webnoviny  19. apríl 2017  268  
Irán plní jadrovú dohodu, Trumpova vláda uvolňuje sankcie

WASHINGTON 19. apríla (WebNoviny.sk) - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa upovedomila v utorok listom Kongres o tom, že Irán plní svoje záväzky v súlade s dohodou, ktorú v roku 2015 uzavrel bývalý prezident Barack Obama a že výmenou za obmedzenie tamojšieho jadrového programu predlžuje uvoľnenie sankcií voči Teheránu.

Avšak v liste, ktorý šéf diplomacie Rex Tillerson odoslal v utorok neskoro večer predsedovi Snemovne reprezentantov Paulovi Ryanovi sa píše, administratíva podniká hĺbkové preverenie tejto dohody, aby sa uistila, či rušenie sankcií nie je proti národným záujmom.

Odporúčame:
Karty v Iráne môže zamiešať nekompromisný Ahmadínežád, bude kandidovať za prezidenta

Tillerson konštatuje, že Irán je aj naďalej štátom, ktorý spomedzi ostatných v najväčšej miere podporuje terorizmus a prezident Donald Trump nariadil toto preverenie s ohľadom na tento fakt. Potvrdenie o tom, že Irán plní svoje záväzky voči predmetnej medzinárodnej dohode, musí byť od vlády zaslané do Kongresu každých 90 dní. Ide o prvé, ktoré vydala administratíva prezidenta Trumpa.

Irán a skupina šiestich veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli v júli 2015 ku konečnej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe tejto dohody mali byť zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.



Viac k témam: Irán, Rex Tillerson, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Irán plní jadrovú dohodu, Trumpova vláda uvolňuje sankcie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.