Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy

Tmavá čokoláda priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak

 Webnoviny  31. december 2016  643  
Tmavá čokoláda priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak

Za blahodarnými účinkami horkej čokolády stojí bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich.



BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) - Vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave potvrdili, že tmavá čokoláda priaznivo vplýva na hypertenziu. Odborníci sa tiež zhodli, že zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí, pohyb u pacientov s ochorením periférnych ciev a tiež okysličenie srdca v prípade koronárnych artérií.

Za blahodarnými účinkami horkej čokolády stojí bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. V poslednom čase sa upriamuje čoraz viac pozornosti na výskum ich prítomnosti v kakaových bôboch.

Zlepšenie funkcie cievnej steny


"Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky epikatechín, ktorá sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch," vysvetlila Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. "Účinky epikatechínu ukázali, že pri dospelých potkanoch s vysokým krvným tlakom sa výrazne znižoval krvný tlak a zlepšila sa funkcia cievnej steny až na úroveň zdravých jedincov s normálnym krvným tlakom," objasnila.

U mladých spontánne hypertenzných potkanov, ktorých obaja rodičia mali vysoký krvný tlak, a preto aj u nich krvný tlak výrazne stúpa už počas obdobia dospievania, epikatechín výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. "V našich štúdiách sme tiež zistili, že zároveň s redukciou nárastu krvného tlaku, epikatechín znižoval aj vrodenú vysokú pohybovú aktivitu pri mladých potkanoch s geneticky podmieneným vznikom hypertenzie," uviedla Bernátová.

Zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív


Epikatechín má na organizmus rozličné účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. "Zistili sme tiež, že má vplyv aj na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív. Tento efekt, spolu so zlepšenou rozširujúcou schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií," priblížila.

"Mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu a mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa by preto nemala pozitívne účinky na organizmus. Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka," dodala odborníčka na záver.
Informácie agentúre SITA poskytol Stanislav Ščepán z Referátu pre komunikáciu a médiá SAV.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.