Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

Vo Francúzsku krajiny súťažili vo varení, výherca zaujal jednoduchosťou a domácimi prísadami

 Webnoviny   4. február 2019  318  
Vo Francúzsku krajiny súťažili vo varení, výherca zaujal jednoduchosťou a domácimi prísadami

HELSINKI 4. februára (WebNoviny.sk) - Severské krajiny si tento rok úplne podrobili najprestížnejšiu súťaž vo varení v mekke kulinárstva.

Na podujatí Bocuse d'Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena, pričom ďalšie severské tímy - švédsky, nórsky a fínsky, obsadili nasledujúce tri priečky.

Výherné jedlá


Toft-Hansen si podľa agentúry The Associated Press získal porotu pokrmami tematicky nazvanými "Flora Danica", v ktorých dominovali typické domáce dánske rastlinné prísady ako borievka alebo materina dúška.

Špeciálnu cenu za najlepšiu obloženú misu získali v Lyone tiež severania, tím pod vedením fínskych šéfkuchárov Isma Sipelainena a Johana Kurkelu, za misy pozostávajúce z pečeného teľacieho mäsa, fašírok, slaniny a húb.

Jednoduchosť jedál


Severania podľa hodnotenia agentúry AP tento rok porazili honosnú a zložitú francúzsku kuchyňu, ktorá skončila až na šiestom mieste z celkovo dvanástich zúčastnených krajín, jednoduchosťou svojich jedál a tiež stávkou na ich typické domáce ingrediencie.

Kuchársku súťaž Bocuse d'Or, pre ktorú sa vžilo aj pomenovanie gastronomická olympiáda, založil v roku 1987 jeden z najoceňovanejších francúzskych kuchárov posledných desaťročí Paul Bocuse, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 91 rokov.

Viac k témam: Bocuse d'Or, Dánsko, Fínsko, gastronomická súťaž, Nórsko
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo Francúzsku krajiny súťažili vo varení, výherca zaujal jednoduchosťou a domácimi prísadami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.