Piatok, 22. november 2024
Mierne sneženie  -0,5 °C
Mimoriadne správy

Prečo je čokoláda dobrá pre zdravie

 www.lavanguardia.com  16. júl 2015  1607  
Prečo je čokoláda dobrá pre zdravie

Konzumácia až 100g čokolády denne chráni pred ochoreniami srdca a rizikom srdcového infarktu. Aj mliečna čokoláda má pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie.


Milovníci čokolády majú dobrý dôvod oddávať sa svojim chutiam. Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Heart pravidelná konzumácia až 100g čokolády, horkej alebo mliečnej, pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, dokonca aj infarktu.
Nie je to po prvýkrát, čo vedecká štúdia dokazuje prínosy tejto potraviny. V skutočnosti existuje vysoký počet správ, ktoré potvrdzujú spojitosť čokolády so znížením straty pamäte, prevenciou cukrovky, so znížením stresu, cholesterolu, ako aj ochranou pokožky pred slnkom. Dokonca pitie kakaa napomáha zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu príznakov u ľudí s chronickým únavovým syndrómom.
Táto nová štúdia analyzovala vplyv stravy na dlhodobé zdravie 25 000 dobrovoľníkov. Zistilo sa, že tí, ktorí konzumujú väčšie množstvo čokolády – 15 až 100g denne v rôznej forme (tyčinka, tabuľková čokoláda, šálky horúceho kakaa a pod), majú výrazne nižšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych problémov a mŕtvice v porovnaní s tými, čo nekonzumujú čokoládu vôbec.
Pri tejto štúdii brali autori do úvahy aj ďalšie faktory – či ľudia fajčia, pijú alkohol, športujú a ďalšie špecifiká stravovania a životosprávy. Vedci tiež zistili, že konzumácia čokolády má pozitívne účinky, ktoré sa prejavujú nižšími protizápalovými proteínmi v krvi, znížením krvného tlaku, zníženou koncentráciou tuku v oblasti brucha. Vedci z Univerzity v Aberdeen v Škótsku zistili, že „čokoládoví narkomani“ majú 11% nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a 25% menej úmrtí na choroby súvisiace so srdcom.
Je zaujímavé, že hoci sa uprednostňovala horká čokoláda a naopak zatracovala mliečna čokoláda kvôli vyššiemu obsahu tuku a cukru, táto štúdia ukázala, že prínosy oboch sú rovnaké. „To môže znamenať, že nielen flavonoidy, ale aj ostatné komponenty, napr. týkajúce sa zložiek mlieka – ako vápnik a mastné kyseliny, vysvetľujú pozorované súvislosti medzi spotrebou čokolády a lepším kardiovaskulárnym zdravím.“ Autori taktiež poukazujú na mieru spotreby: 100g je bežná tabuľka čokolády a obsahuje minimálne 500 kalórií, priemerná výživová hodnota podľa odporúčania WHO je 2 000 kalórií.
Prečo je práve čokoláda takým ochrancom srdca? Výskumní pracovníci sa domnievajú, že je to preto, lebo čokoláda je plná antioxidantov flavonoidov a výsledky predchádzajúcich štúdií dokázali, že konzumácia čokolády zlepšuje činnosť endotelu (vrstva buniek tvoriacich vnútorný povrch ciev a srdca). Čokoláda tiež preukázateľne zvyšuje HDL = tzv. dobrý cholesterol a znižuje LDL = tzv. zlý cholesterol. Okrem toho sa v mnohých čokoládach nachádzajú oriešky, ktoré majú takisto pozitívne účinky na zdravie srdca.
Autori štúdie upozorňujú, že ide o pozorovaciu štúdiu, takže z nej nemôžu byť vyvodené závery formou príčina-následok. Tiež uvádzajú, že v skupine dobrovoľníkov boli aj takí, ktorí napriek konzumácii väčšieho množstva čokolády nezaznamenali zlepšenie zdravia. „Dôkazy naznačujú, že by ste sa nemali vyhýbať konzumácii čokolády, nakoľko zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, ale naopak, ani sa bezhlavo púšťať do hory čokolády, najmä ak trpíte nadváhou,“ varujú autori.    

Predchádzajúci článok

Čo piť v horúce letné dni

Nasledujúci článok

Tip na dovolenku