Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zomrel Wilfried van Moer, vynikajúci belgický futbalista utrpel krvácanie do mozgu

 Webnoviny  25. august 2021  175  
Zomrel Wilfried van Moer, vynikajúci belgický futbalista utrpel krvácanie do mozgu

25.8.2021 (Webnoviny.sk) - Z belgického futbalu prišla smutná správa. Vo veku 76 rokov zomrel Wilfried van Moer, dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta v rokoch 1970 a 1982 a tiež finalista majstrovstiev Európy 1980.

Bývalý skvelý stredopoliar s prezývkou "Malý generál" utrpel krvácanie do mozgu a zomrel v nemocnici v Leuvene. Mal 76 rokov. "Prišli sme o legendu. Ďakujeme za všetko, Malý generál," uvádza sa na twitteri belgickej futbalovej reprezentácie.

Zlomenina ho takmer pripravila o kariéru


Van Moer, ktorý meral iba 168 cm, odohral v drese "De Rode Duivels čiže Červených diablov" z Belgicka 57 zápasov a strelil v nich deväť gólov. Na jedinom belgickom víťazstve na MS 1970 v Mexiku 3:0 nad Salvádorom sa podieľal dvoma gólmi. Zlomená noha zo zápasu proti Taliansku v roku 1972 ho takmer stála koniec reprezentačnej kariéry.

Jeho najlepšie reprezentačné obdobie však prišlo až v kvalifikácii a neskôr na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy v roku 1980.

Pôsobil aj ako tréner


Belgičania sa na šampionáte v Taliansku prebojovali až do finále, kde na Stadio Olimpico v Ríme prehrali s Nemeckou spolkovou republikou 1:2. Tréner Guy Thys sa vtedy opieral o herné aj vodcovské kvality Van Moera.

Počas 19-ročnej klubovej kariéry v rodnom Beverene a tiež v Antverpách. Standard Liége a Beringene sa stal trikrát najlepším futbalistom Belgicka. Po skončení kariéry v roku 1996 krátko viedol ako tréner reprezentáciu Belgicka.

Viac k témam: futbalista, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel Wilfried van Moer, vynikajúci belgický futbalista utrpel krvácanie do mozgu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.