Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Zomrel jediný španielsky víťaz Zlatej lopty, Miramontes sa dožil 88 rokov

 Webnoviny   9. júl 2023  158  
Zomrel jediný španielsky víťaz Zlatej lopty, Miramontes sa dožil 88 rokov

9.7.2023 (SITA.sk) - Niekdajší španielsky futbalista a tréner Luis Suárez Miramontes zomrel vo veku 88 rokov, informoval o tom jeho dlhoročný zamestnávateľ taliansky klub Inter Miláno. Príčinu úmrtia však neuviedol.

Trofej pre najlepšieho futbalistu sveta


Muž s prezývkou "zlatý Galíjčan" je jediný Španiel v histórii, ktorý získal ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu sveta. Stalo sa tak ešte v roku 1960.

Bývalý stredopoliar vybojoval dva španielske ligové tituly s FC Barcelona, no viac sa preslávil v Interi Miláno. S "Nerazzurri" sa stal trikrát talianskym šampiónom a dvakrát uspel v Európskom pohári (1964, 1965), po skončení aktívnej kariéry v roku 1973 viedol tím ako kouč v troch obdobiach.

K zisku Zlatej lopty mal blízko viackrát


Luis Suárez Miramontes bol súčasťou prvého veľkého úspechu španielskej reprezentácie futbalistov, keď sa v roku 1964 stali majstrami Európy. K zisku Zlatej lopty nemal ďaleko ani v rokoch 1961 a 1964, keď skončil v hlasovaní druhý. V rokoch 1988 až 1991 bol kormidelníkom národného tímu "La Furia Roja".

Aj keď z množstva úspešných španielskych futbalistov sa dočkal zisku Zlatej lopty iba spomenutý Miramontes, zo žien v tejto krajine sa to podarilo hneď dvakrát stredopoliarke Alexii Putellasovej z klubu FC Barcelona.

Viac k témam: Futbalista, Úmrtie, Zlatá lopta
Zdroj: SITA.sk - Zomrel jediný španielsky víťaz Zlatej lopty, Miramontes sa dožil 88 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.