Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Zomrel Argentínčan „Tata“ Brown, jediný reprezentačný gól dal vo finále majstrovstiev sveta

 Webnoviny  13. august 2019  225  
Zomrel Argentínčan „Tata“ Brown, jediný reprezentačný gól dal vo finále majstrovstiev sveta

13.8.2019 (Webnoviny.sk) - Vo veku 62 rokov zomrel niekdajší argentínsky futbalový obranca José Luis Brown. Majster sveta zo šampionátu v Mexiku 1986 podľa juhoamerických médií poslednýkrát vydýchol v utorok.

Ako referuje web denníka Clarín, skonal na následky neurodegeneratívnej choroby, pričom Brownov stav sa dlhodobo zhoršoval.

"Tata", ako znela jeho prezývka, bol odchovancom klubu Estudiantes La Plata, v ktorého farbách odohral osem rokov (1975 - 1983) ako stredný obranca. Hrával aj za ďalšie argentínske známe kluby ako Boca Juniors či Racing Club. Tri sezóny strávil aj v Európe, pôsobil vo francúzskom Breste a španielskej Murcii.

Najväčší úspech však zažil v drese argentínskej reprezentácie. Na "mundiale" v roku 1986 bol stabilným členom základnej zostavy "albicelestes" pod vedením trénera Carlosa Bilarda, ktorí vtedy pre Argentínu získali druhý a doteraz posledný titul majstrov sveta. Vo finále proti Nemcom (3:2) na Aztéckom štadióne v Mexiko City strelil úvodný gól argentínskeho tímu. Bola to jeho jediná "trefa" v reprezentačnom mužstve, za ktoré odohral 36 zápasov.

Viac k témam: futbalista, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel Argentínčan „Tata“ Brown, jediný reprezentačný gól dal vo finále majstrovstiev sveta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.