Štvrtok, 18. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zjazd mužov na olympiáde v Pekingu odfúkol silný vietor, problémy robil už počas tréningov

 Webnoviny   6. február 2022  135  
Zjazd mužov na olympiáde v Pekingu odfúkol silný vietor, problémy robil už počas tréningov

6.2.2022 (Webnoviny.sk) -

  • aktualizované 6. februára 09:31


Najprv prišiel odklad o tri hodiny a potom definitívne zrušenie. Súťaže zjazdárov na zimných olympijských hrách v Pekingu sa v nedeľu v horskom stredisku Jan-čching nezačali podľa plánovaného programu.

Zjazd mužov odfúkol silný vietor, ktorý v priestore štartu vo výške 2179 m dosahoval rýchlosť takmer 65 km/h.

Viac o téme: Zimná olympiáda 2022 v Pekingu


Problémy s vetrom mali zjazdári už počas tréningov, ten záverečný v sobotu prerušili už po odjazdení troch pretekárov. Náhradný termín konania zjazdu mužov je pondelok 5.00 h SEČ.

Vietor je obrovská výzva


"Vietor je tu obrovská výzva pre všetkých. Je to škoda, lebo počasie, sneh aj úprava svahu sú na vysokej úrovni. Musíme sa obrniť trpezlivosťou a čo najlepšie sa pripraviť," uviedol Aleksander Aamodt Kilde, nórsky líder Svetového pohára v oboch rýchlostných disciplínach.

"Osobne by som si dnes rád zalyžoval, ale zasa nie v neférových podmienkach," dodal Kilde.

Podobný názor ako nórsky favorit Kilde mal aj Američan Travis Ganong. Piaty muž zjazdu zo ZOH 2014 povedal, že na súťaženie bolo v nedeľu príliš veterno.

"Počas celej mojej kariéry jazdím zjazdy a viem, že odkladanie pretekov k tomu patrí. Opäť sme sa raz dostali do módu vyčkávania na preteky," komentoval Ganong.

Nikto nechce čakať hodiny


Organizátori sa nádejali, že preteky budú môcť odštartovať aspoň popoludní miestneho času, ale o 14.00 h už bolo príliš neskoro.

Išlo o to, že záver štartovného poľa by na trati výrazne ovplyvnilo slabnúce svetlo, keďže západ slnka sa v týchto čínskych horách očakával už o 17.30 h. Hodiny čakania nemá nikto rád, najmä keď konečné rozhodnutie nie je v súlade s očakávaniami lyžiarov.

"Je veľmi náročné udržať si koncentráciu, ale zároveň aj správne nabudenie a dostatok energie počas celého dňa. Súťažný adrenalín postupne vyprchá, preto potrebujem opäť dostať vietor do tváre, sneh pod nohy a celkovo sa trochu zresetovať," doplnil Ganong.

Tridsaťšesťročný Nór Kjetil Jansrud je s piatimi medailami (1-2-2) najúspešnejší spomedzi aktívnych lyžiarov na zimných olympijských hrách.

Je to súčasť hry


V Soči 2014 bral v zjazde bronz a o štyri roky neskôr v Pjongčangu striebro, a hoci už teraz zrejme nemá medailové ambície, vyjadril sa k súčasnej situácii s odkladom pretekov.

"Je to súčasť hry, zažili sme to aj pred štyrmi rokmi v Pjongčangu. Dnešok sa pre nás skončil, ale možno už zajtra sa dočkáme, alebo v niektorý ďalší deň," uviedol Jansrud.

Prvou disciplínou zjazdového lyžovania na ZOH 2022 v Pekingu bude obrovský slalom žien, ktorý sa v pondelok začne 1. kolom už o 2.30 h SEČ. Druhé kolo má po novom začiatok o 7.30 h. Vtedy by mali byť už známi medailisti zjazdu mužov, ktorý na druhý pokus naplánovali na 5.00 h stredoeurópskeho času.

Jednou z adeptiek na medailu v obrovskom slalome bude aj Slovenka Petra Vlhová, majsterka sveta v tejto disciplíne z roku 2019 a víťazka piatich pretekov Svetového pohára.

Viac k témam: Zimná olympiáda v Pekingu 2022
Zdroj: Webnoviny.sk - Zjazd mužov na olympiáde v Pekingu odfúkol silný vietor, problémy robil už počas tréningov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.