Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Varga odjazdil úvodnú polovicu Dakaru na štvrtom mieste, ale chce byť vyššie

 Webnoviny  13. január 2024  107  
Varga odjazdil úvodnú polovicu Dakaru na štvrtom mieste, ale chce byť vyššie

13.1.2024 (SITA.sk) - Štyridsaťosemhodinová etapa uzavrela prvú polovicu Rely Dakar v Saudskej Arábii. Slovenský pretekár v kategórii štvorkoliek Juraj Varga v nej skončil štvrtý a rovnaká pozícia mu patrí aj v priebežnom poradí. Etapu, ktorej celková dĺžka prekročila hranicu osemsto kilometrov, museli súťažiaci absolvovať v priebehu 48 hodín.

To však neznamená, že by súťažiaci celých štyridsaťosem hodín jazdili. V skutočnosti podľa pravidiel organizátora mohli jazdiť prvý deň iba do 16.00 h.

Vargovi patrilo štvrté miesto


Potom nasledoval oddych v jednom z celkovo siedmich bivakov, podľa toho, ktorý bol po šestnástej hodine najbližší. "Tam od organizátora dostal jedlo, šesť litrov vody a stan, v ktorom mohol prespať. To znamená žiadni mechanici, žiadna podpora zo strany tímu. No a ráno sa súťažiaci opäť postavili na štart druhého súťažného dňa a pokračovali do cieľa štyridsaťosemhodinovky," informovali v tlačovej správe zástupcovia z Varga Motorsport Teamu.

Po dojazde do cieľa, kde Vargovi patrilo štvrté miesto, súťažiaci naložili svoju techniku na kamióny organizátora a oni sami nasadli do lietadla, ktoré ich prepravilo do bivaku v Rijáde. O prepravu techniky sa postaral organizátor. V sobotu majú všetci účastníci Dakaru v Saudskej Arábii deň voľna.

Etapa v piesku a dunách


"Etapa bola veľmi rýchla, celá v piesku a v dunách. To nie je povrch, ktorý by mi úplne sedel, radšej mám navigačné etapy. Tie prídu na rad teraz po oddychovom dni. V 48-hodinovke som sa snažil jazdiť tak, aby som mal čo možno najmenšiu stratu na súperov, čo sa aj podarilo. Stále sme iba v polovici súťaže, čakajú nás ešte veľké súboje. V závere by som ešte rád zabojoval o čo možno najlepšie konečné umiestnenie,“ vysvetlil Juraj Varga po dolete do Rijádu. Jeho tímoví zástupcovia dodali: "V priebehu oddychového dňa budú mať mechanici možnosť poriadne skontrolovať techniku, vymeniť všetky opotrebované súčiastky a jazdci si zase môžu konečne aspoň trochu oddýchnuť."

Viac k témam: Rely Dakar
Zdroj: SITA.sk - Varga odjazdil úvodnú polovicu Dakaru na štvrtom mieste, ale chce byť vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.