Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Vajda skončil ako tréner svetovej jednotky Djokoviča, ovládli spolu 20 grandslamových turnajov

 Webnoviny   2. marec 2022  221  
Vajda skončil ako tréner svetovej jednotky Djokoviča, ovládli spolu 20 grandslamových turnajov

2.3.2022 (Webnoviny.sk) - Slovák Marián Vajda už nie je trénerom srbského tenistu Novaka Djokoviča. Stalo sa tak po spoločných pätnástich rokoch s jedinou kratučkou prestávkou. Viedlo to k zisku dvadsiatich grandslamových titulov pre 34-ročného Belehradčana. Na webe Djokoviča sa objavila správa, že obaja sa dohodli na ukončení partnerstva už po minuloročnom výberovom turnaji ATP Finals.

"Marián bol po mojom boku počas najdôležitejších a najpamätnejších okamihov mojej kariéry. Spolu sme dosiahli neskutočné veci a som veľmi vďačný za jeho priateľstvo a oddanosť za ostatných 15 rokov. Aj keď opúšťa môj tím, vždy zostane členom rodiny a nedokážem mu dostatočne poďakovať za všetko, čo pre mňa spravil," napísal Djokovič na svojom webe.

Vajda sa teší na nové výzvy


Počas spolupráce s Vajdom boli súčasťou Srbovho realizačného tímu aj ďalší tréneri - Boris Becker, Andre Agassi, Radek Štěpanek a aj Goran Ivaniševič, ktorý je s ním aj v súčasnosti a aj po odchode slovenského odborníka zostáva po boku Djokoviča.

"Počas môjho obdobia s Novakom som mal to šťastie sledovať jeho premenu na hráča, akým je dnes. Na naše spoločné chvíle sa budem pozerať s nesmiernou hrdosťou a vďakou za úspechy, ktoré sme dosiahli. Zostávam jeho najväčším podporovateľom na kurte aj mimo neho a teším sa na nové výzvy," uviedol k ukončeniu spolupráce s Djokovičom 56-ročný Marián Vajda.

Spolupracovali vyše 15 rokov


Oficiálne oznámenie o odchode Vajdu od Djokoviča sa objavilo len jeden deň po tom, ako Srb prišiel po dlhom čase o post svetovej jednotky. Aktuálne je druhý za Rusom Daniilom Medvedevom.

Vajda a Djokovičom spolupracovali od Roland Garros 2006 vyše 15 rokov s krátkou prestávkou, spolu neboli od apríla 2017 do apríla 2018. Počas spoločnej roboty sa z bývalého daviscupového reprezentant SR stal najúspešnejší tréner grandslamovej histórie.

Politický proces


Nemiestne zaobchádzanie s Djokovičom v úvode roka v Austrálii a jeho následnú deportáciu z krajiny ako potenciálnu hrozbu pre očkovaných Austrálčanov označil Marián Vajda za politický proces. Vajda vtedy už fakticky nebol tréner Djokoviča (v Austrálii s ním bol Ivaniševič), ale pre denník Šport uviedol, že to bol zásah aj do jeho súkromia a rodiny a bude mať výrazné následky.

"Ani neviem, ako by som to psychicky zvládol, keby som tam bol. Aj doma v Bratislave som to však prežíval, poriadne som nespal a neveril som, že by sa také niečo mohlo stať. Všetci vedeli, že tam cestoval iba s jediným cieľom - chcel hrať na prvom grandslamovom turnaji roka, aby obhajoval trofej," komentoval Vajda.

Zdroj: Webnoviny.sk - Vajda skončil ako tréner svetovej jednotky Djokoviča, ovládli spolu 20 grandslamových turnajov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.