Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Ukrajina, toto je pre teba, kričala Charlanová po zisku bronzovej olympijskej medaily

 Webnoviny  30. júl 2024  124  
Ukrajina, toto je pre teba, kričala Charlanová po zisku bronzovej olympijskej medaily

30.7.2024 (SITA.sk) - Nepodanie ruky ruskej súperke mohlo ukrajinskú šermiarku Olhu Charlanovú stáť miestenku na olympiáde v Paríži. Namiesto toho však získala pre Ukrajinu prvý cenný kov na OH 2024, aby dala svojej domovine sužovanej vojnou aspoň maličký dôvod na oslavu.

Tridsaťtriročná rodáčka z Mykolajiva v dueli o bronz v šabli žien predviedla skvelý „comeback", keď zaostávala o šesť bodov, a nad juhokórejskou protivníčkou Čoi Se-bin triumfovala 15:14.

Medaila pre Ukrajinu


Pre Charlanovú, ktorej nechty zdobili ukrajinské národné farby žltá a modrá, to bola už piata medaila zo scény olympijských hier. Na konte má zlato, striebro a tri bronzové medaily.

„Prinesiem do našej krajiny medailu a keďže je prvá na týchto OH, je to dobrý začiatok pre všetkých našich športovcov, ktorí sú v Paríži. Je naozaj ťažké súťažiť, keď je vo vašej krajine vojna. Každá medaila je ako zlato. Je mi jedno, že je to bronz. Je to zlato," povedala olympijská šampiónka z Pekingu 2008 pre informačný servis OH 2024. Krátko po spečatení bronzu so slzami v očiach emotívne kričala do kamery: „Ukrajina, toto je pre teba!"

Diskvalifikácia pre nepodanie ruky


Charlanová sa minulý rok zviditeľnila tým, že ju diskvalifikovali z MS v šerme v talianskom Miláne po tom, ako nepodala ruku ruskej súperke Anne Smirnovovej.

Charlanová po víťazstve v dueli 1. kola nad Smirnovovou síce odmietla podať Ruske ruku, ale ponúkla jej, že si môžu „tuknúť" šabľami. Keďže od Smirnovovej nedostala odpoveď, opustila športovisko.

Ruska podala protest voči Charlanovej za neprejavenie „rešpektu" nepodaním ruky, čo sa podľa pravidiel Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE) trestá tzv. čiernou kartou, teda diskvalifikáciou z turnaja.

Nič by nemenila


Medzinárodný olympijský výbor (MOV) neskôr udelil Charlanovej výnimku pre prípad, že by sa nekvalifikovala na OH v Paríži, a rozhodol, že bude súťažiť v metropole Francúzska bez ohľadu na všetko.

„Môžem povedať, že na mojom postoji by som ani teraz nič nemenila. Toto je môj príbeh. Moja krajina prechádza skutočne hrozným obdobím. Ale zostávame silní. Viem, že vyhráme a bude tu sloboda. Dúfam, že ma uvidí nejaké malé dievčatko a v budúcnosti bude olympijskou víťazkou a päťnásobnou olympijskou medailistkou ako ja," poznamenala Charlanová, pred ktorú sa dostali iba dve Francúzky - zlatá Manon Brunetová a strieborná Sara Balzerová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Ukrajina, toto je pre teba, kričala Charlanová po zisku bronzovej olympijskej medaily © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.