Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Olympijský triatlon mužov presunuli z utorka na stredu, kvalita vody v Seine bola opäť nevyhovujúca

 Webnoviny  30. júl 2024  116  
Olympijský triatlon mužov presunuli z utorka na stredu, kvalita vody v Seine bola opäť nevyhovujúca

30.7.2024 (SITA.sk) - Utorňajší olympijský triatlon mužov bol odložený pre obavy o kvalitu vody v rieke Seina, kde sa mala konať plavecká časť pretekov.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Organizátori uviedli, že sa namiesto toho pokúsia usporiadať mužský triatlon v stredu, keď by sa mala uskutočniť aj súťaž žien.

Komplikáciou môžu byť aj búrky


Organizácia oboch súťaží podlieha kontrole kvality vody v Seine. Obe udalosti môžu skomplikovať búrky, ktoré meteorológovia predpovedajú na utorok, stredu a štvrtok. Silné dažde vo všeobecnosti spôsobujú zvýšenie hladiny rôznych baktérií vrátane Escherichia coli.

Paríž zažil počas piatkového olympijského otváracieho ceremoniálu lejak, pričom dážď pokračoval aj v sobotu. Plavecká časť tréningových podujatí, ktorá mala umožniť triatlonistom zoznámiť sa s traťou, bola v nedeľu aj v pondelok zrušená pre obavy o kvalitu vody.

Presun na stredu


Rozhodnutie o odložení mužského triatlonu nasledovalo po stretnutí v utorok skoro ráno, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia parížskej radnice a Svetového triatlonu vrátane lekárov. V stredu by sa mal mužský triatlon začať o 10.45 h, pričom skončiť by sa mal v najteplejšej časti dňa. Predpovede počasia na stredu hlásia 35 stupňov Celzia.

Kúpanie v Seine je už viac ako storočie zakázané najmä z dôvodu nízkej kvality vody. Organizátori investovali 1,4 miliardy eur do vyčistenia rieky pred olympiádou. Okrem triatlonových individuálnych pretekov mužov, žien a mix štafety (5.8.) sa v rieke Seina majú uskutočniť aj olympijské súťaže diaľkovom plávaní v dňoch 8. a 9. augusta.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: Kvalita vody, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Rieka Seina
Zdroj: SITA.sk - Olympijský triatlon mužov presunuli z utorka na stredu, kvalita vody v Seine bola opäť nevyhovujúca © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.