Utorok, 16. apríl 2024
Slabý dážď  4,6 °C
Mimoriadne správy

UEFA už pripúšťa predčasné ukončenie národných súťaží, holandskú ligu zrušila vláda

 Webnoviny  22. apríl 2020  230  
UEFA už pripúšťa predčasné ukončenie národných súťaží, holandskú ligu zrušila vláda

22.4.2020 (Webnoviny.sk) - Európska futbalová únia (UEFA) zmiernila postoj voči organizátorom líg a pohárov na národných úrovniach, ktorí sa zaoberajú myšlienkou ukončenia sezóny 2019/2020 pred odohraním všetkých naplánovaných zápasov.

UEFA po rozhovore so všetkými 55 členskými federáciami uviedla, že v niektorých výnimočných prípadoch budú môcť štartovať v budúcej sezóne Ligy majstrov a Európskej ligy aj mužstvá z krajín, kde sa tohtosezónne súťaže nedohrajú v súlade s plánom.

V Belgicku ešte nerozhodli


Vyhlásenie UEFA prišlo iba niekoľko hodín predtým, ako holandská vláda rozšírila zákaz organizovania veľkých podujatí v krajine do 1. septembra, čím de facto rozhodla o predčasnom ukončení Eredivisie 2019/2020. UEFA totiž odporučila členským federáciám, aby sa pokúsili dohrať domáce a ligové súťaže najneskôr v priebehu júla a augusta.

Už skôr sa k ukončeniu sezóny 2019/2020 odhodlali aj v ďalšom štáte Beneluxu - v Belgicku, kde chcú stanoviť konečné poradie Jupiler League na základe tabuľky platnej v čase prerušenia súťaže. Konečný verdikt v prípade Belgicka však ešte nepadol.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin pôvodne avizoval, že nedokončenie domácich ligových a pohárových súťaží môže mať za následok nepridelenie miesteniek týmto krajinám v najbližšej edícii LM a EL.

V utorok však túto rétoriku upravil, čo v praxi znamená, že UEFA vydá niekoľko usmernení, ako majú národné zväzy postupovať v prípade zrušenia ligy alebo pohára. Tieto usmernenia má vo štvrtok definitívne odobriť aj výkonný výbor UEFA.

Finále koncom augusta


Strešný orgán európskeho futbalu dúfa, že najneskôr v auguste bude schopný dokončiť aktuálny ročník oboch kontinentálnych pohárových súťaží.

Momentálne sa najviac uvažuje o možnosti, že finále LM by sa malo odohrať v tureckom Istanbule 29. augusta a rozhodujúci súboj o titul v EL v poľskom Gdansku o tri dni skôr.

UEFA už skôr rozhodla o presunutí tohtoročných ME o dvanásť mesiacov na budúcoročný termín. Koncom marca sa mala uskutočniť baráž za účasti 16 tímov, z ktorých mali vzísť poslední štyria účastníci šampionátu.

Podľa viceprezidenta UEFA Sándora Csányiho by sa barážové stretnutia o postup na ME mohli uskutočniť v októbri alebo novembri. V play-off sa predstavia aj Slováci, v semifinále privítajú v domácom prostredí Írov a v prípade úspechu nastúpia vo finále play-off na ihrisku Bosny a Hercegoviny alebo Severného Írska.

Viac k témam: Európska liga, Liga majstrov
Zdroj: Webnoviny.sk - UEFA už pripúšťa predčasné ukončenie národných súťaží, holandskú ligu zrušila vláda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.