Streda, 17. júl 2024
Oblačno  20,8 °C
Mimoriadne správy

UEFA pred finále zmenila pravidlá. Zlatú kopačku môže získať aj Schranz

 Webnoviny  Nedeľa, 11:30  86  
UEFA pred finále zmenila pravidlá. Zlatú kopačku môže získať aj Schranz

14.7.2024 (SITA.sk) - Európska futbalová únia (UEFA) sa krátko pred finálovým súbojom tohtoročných majstrovstiev Európy v Nemecku rozhodla zmeniť pravidlá pre udeľovanie Zlatej kopačky. V prípade, že sa vo finále strelecky nepresadí anglický kapitán Harry Kane alebo Španiel Dani Olmo a zostanú tak na troch strelených góloch, ocenenie pre najlepšieho kanoniera podujatia bude rozdelené medzi šesť hráčov, medzi ktorých patrí aj útočník slovenskej reprezentácie Ivan Schranz.

Viac o téme: ME vo futbale 2024


V doterajšom priebehu šampionátu sa gólovo najviac darilo šestici hráčov, ktorá zhodne zaznamenala po tri presné zásahy. Do tejto skupiny okrem Angličana Kanea, Španiela Olma a Slováka Schranza patria i Holanďan Cody Gakpo, Gruzínec Georges Mikautadze a Nemec Jamal Musiala.

Ak žiadny z hráčov neprekoná trojgólovú hranicu, ocenenie Zlatá kopačka si navzájom podelí táto rozsiahla skupinka futbalistov, do ktorej ešte teoreticky môže pribudnúť niekto ďalší. UEFA totiž na konci nebude prihliadať na počet gólových prihrávok, ako tomu bolo v minulosti.

Toto pravidlo predstavuje zmenu oproti predchádzajúcemu turnaju spred troch rokov, keď portugalský útočník Cristiano Ronaldo dostal Zlatú kopačku, pretože k piatim gólom pridal aj jednu asistenciu. Český útočník Patrik Schick, ktorý na turnaji skóroval rovnako ako CR7 päťkrát, ocenenie nedostal, pretože nezaznamenal ani jednu asistenciu.

Finálové stretnutie ME 2024 sa uskutoční v nedeľu 14. júla večer na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Viac k témam: anglický kapitán, Majstrovstvá Európy (ME) vo futbale, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku, útočník slovenskej reprezentácie, Zlatá kopačka
Zdroj: SITA.sk - UEFA pred finále zmenila pravidlá. Zlatú kopačku môže získať aj Schranz © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.