Nedeľa, 19. máj 2024
Prevažne slnečno  18,5 °C
Mimoriadne správy

Systém videoasistencie dostal zelenú, bude na futbalových majstrovstvách sveta 2018 v Rusku

 Webnoviny   3. marec 2018  101  
Systém videoasistencie dostal zelenú, bude na futbalových majstrovstvách sveta 2018 v Rusku

ZÜRICH 3. marca (WebNoviny.sk) - Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) v Zürichu v sobotu formálne potvrdila zavedenie systému videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR), a tak už nič nebráni tomu, aby táto novinka mohla byť súčasťou tohtoročných MS v Rusku (14. júna - 15. júla 2018). Prvýkrát v histórii svetových šampionátov budú môcť rozhodcovia zhliadnuť opakované zábery sporných situácií.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potvrdila využitie systému VAR na MS 2018 už v polovici januára. Bolo však potrebné formálne odobrenie zo strany IFAB, ktorá má vo svojej kompetencii futbalové pravidlá. Sobotňajšie rozhodnutie patrí k najzásadnejším zmenám v pravidlách futbalu, ktoré kodifikovali už pred 155 rokmi.

Na MS 2014 v Brazílii arbitrom pomohla technológia, ktorá skúmala, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru. VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia - v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.

Viac k témam: futbal, videoasistencia
Zdroj: Webnoviny.sk - Systém videoasistencie dostal zelenú, bude na futbalových majstrovstvách sveta 2018 v Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.