Nedeľa, 30. jún 2024
Zamračené  25,8 °C
Mimoriadne správy

Srbi žiadajú UEFA o potrestanie Albáncov a Chorvátov, hrozia stiahnutím národného tímu zo šampionátu

 Webnoviny  20. jún 2024  124  
Srbi žiadajú UEFA o potrestanie Albáncov a Chorvátov, hrozia stiahnutím národného tímu zo šampionátu

20.6.2024 (SITA.sk) - Predstavitelia Srbského futbalového zväzu pohrozili, že stiahnu svoj národným tím z majstrovstiev Európy v Nemecku, ak Európska futbalová únia (UEFA) nepotrestá vinníkov protisrbských pokrikov počas stredajšieho duelu medzi výbermi Chorvátska a Albánska (2:2).

Obe družstvá skandovali


Podľa Srbov priaznivci oboch družstiev v druhom polčase skandovali: „Zabi, zabi, zabi Srba." Vyhrážku Srbov zverejnili viaceré popredné portály a upozornil na to český web iDnes.cz.

Viac o téme: ME vo futbale 2024


To, čo sa stalo, je škandálne. Budeme žiadať UEFA o príslušné sankcie, aj keby to malo znamenať nepokračovanie na turnaji. Sme si istí, že budú potrestaní, pretože UEFA už skôr reagovala na našu výzvu, aby zo šampionátu takzvaného albánskeho novinára," vyhlásil generálny sekretár srbského zväzu Jovan Surbatovič.

Narážal na televízneho reportára z Kosova, ktorý mal počas duelov Angličanov proti Srbom provokovať Balkáncov znakom dvojhlavého orla. Podľa Surbatovičova už poslali Srbi formálny podnet na UEFA.

Stretnutia sprevádza napätie


Nevraživosť národov na Balkáne, v tomto prípade Chorvátov a Albáncov proti Srbom, má korene v rozpade bývalej Juhoslávie. Vzájomné stretnutia národných tímov uvedených krajín dlhodobo sprevádza napätie aj výtržnosti a provokácie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
ME vo futbale 2024: 6. deň / 19. jún (fotografie)

Srbi už na kontinentálnom šampionáte dostali od UEFA pokutu za to, že srbskí fanúšikovia počas víkendového duelu proti Angličanom (0:1) rozprestreli transparent s nápisom "Kosovo = Srbsko".

Viac k témam: Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk - Srbi žiadajú UEFA o potrestanie Albáncov a Chorvátov, hrozia stiahnutím národného tímu zo šampionátu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.