Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  29,5 °C
Mimoriadne správy

Srbi viedli takmer celý zápas na olympiáde, ale Američania v heroickom závere otočili. Toto predstavenie bolo „Special One“, vyhlásil Curry

 Webnoviny   9. august 2024  127  
Srbi viedli takmer celý zápas na olympiáde, ale Američania v heroickom závere otočili. Toto predstavenie bolo „Special One“, vyhlásil Curry

9.8.2024 (SITA.sk) - Možno najväčšia senzácia olympiády v Paríži bola na spadnutie, ale nakoniec sa nekonala. Basketbalisti USA postúpili do finále olympijského turnaja po triumfu 95:91 nad Srbmi, pričom vo väčšine zápasu boli lepší ich súperi.

Topfavorit turnaja zložený zo stálic aj blikajúcich hviezd NBA prehral s odhodlaným Srbskom tri zo štyroch štvrtín a prvý polčas o 11 bodov 43:54. Ešte osem minút pred koncom bol na ukazovateli skóre v parížskej Accor Arene stav 67:78 a vyše 12-tisíc divákov začalo tušiť prekvapenie.

Vedenie z rúk už nepustili


Potom však vzali opraty zápasu do rúk najskúsenejší hráči tímu USA a po dvoch trojkách Kevina Bookera a Kevina Duranta v rozpätí dvoch sekúnd to bolo razom o 5 bodov (73:78) a 3:41 min pred koncom najstarší hráč na palubovke LeBron James vyrovnal na 84:84.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Srbi potom ešte raz viedli, ale po deviatej úspešnej trojke Stephena Curry 2:24 min pred koncom už boli vo vedení Američania (87:86) a to už z rúk nepustili. Nezastaviteľný Curry nastrieľal 36 bodov a úspešnosť streľby spoza oblúka mal neuveriteľných 64 percent.

Fenomenálny výkon


Fenomenálny výkon podal aj LeBron James, ktorý k 16 bodom pridal aj 12 bodov a 10 asistencií. Bol to jeho štvrtý triple-double v drese USA na olympijských hrách od roku 2004. James a Curry majú dovedna 75 rokov, ale v zbierke úspechov aj po štyri víťazné prstene so svojimi tímami za celkový triumf v NBA.

"Mám 39 rokov a vstupujem do 22. profisezóny. Uvedomujem si, že už mi nezostáva veľa času, zápasov, momentov a chvíľ vo veľkom basketbale. Toto však bol veľký zápas a som rád, že sme ho zvládli," komentoval dojatý LeBron James.

Najvyšší rozdiel


Američania vyhrali zápas, v ktorom viedli dovedna len 3 minúty a 25 sekúnd, zatiaľ čo Srbi mali výsledkovú prevahu 35 minút a 12 sekúnd, čiže takmer 90 percent zápasu. Sedemnásťbodový deficit v prvom polčase a 11-bodový po prvom polčase bol najvyšší rozdiel, ktorý Američania úspešne dohnali na olympijských hrách od zrodu tzv. Dream Teamu z NBA na OH 1992 v Barcelone.

"Videl som už veľa amerických tímov na olympijských hrách, ale toto predstavenie bolo Special One. Vo štvrtej štvrtine ožila naša obrana a keď lepšie bránite, zvyčajne sa to pozitívne odrazí aj v útoku. Naštartovala nás trojka Kevina Bookera, pridal sa Joel Embiid s dôležitými bodmi a LeBron ukázal pár účinných prenikov pod kôš. Naša hra zrazu začala fungovať," zhodnotil Stephen Curry.

Na otázku, aby zhodnotil svoj mimoriadny strelecký výkon (druhý najlepší americký na olympijských hrách v histórii po 37-bodovom Carmelovi Anthonym proti Nigérii v Londýne 2012), suverén Curry odpovedal: "Na tomto turnaji sa mi doteraz strelecky nedarilo, ale moje sebavedomie to neovplyvnilo. Nie je dôležité, koľkokrát ste netrafili do koša, ale musíte v sebe nájsť silu, aby ste ešte veľakrát trafili. A najmä zostať pokojný, aby ste si vôbec dali šancu."

Poklonu zložil aj americký tréner


Poklonu svojim hráčom, ale aj Srbom na čele s 20-bodovým strelcom Bogdanom Bogdanovičom zložil americký tréner Steve Kerr.

"Som poctený tým, že som mohol byť súčasťou tohto galapredstavenia. Srbský tím odohral jeden z najlepších zápasov, pri ktorých som bol ako tréner. Boli perfektní a my sme dlho nenachádzali recept na ich bezchybnú hru. V závere sme museli predviesť najvyšší stupeň toho, čoho sme herne schopní," skonštatoval Steve Kerr, päťnásobný šampión NBA ako hráč a štvornásobný ako tréner.

Chcú to dotiahnuť do zlatého konca


Zloženie finálovej dvojice v mužskom basketbalovom turnaji USA - Francúzsko bude rovnaké ako pred tromi rokmi v Tokiu. Američania vtedy zvíťazili 87:82 a zaskvel sa 29-bodový Kevin Durant.

"Jasne, že všetci to chceme dotiahnuť k zlatému koncu, ale teraz musíme osláviť víťazstvo v tomto výnimočnom zápase. Ani jeden z nás na tento súboj proti Srbsku nikdy nezabudne. Zostane pre nás navždy výnimočný," povedal počas neskorej popolnočnej večeri Kevin Durant.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: Basketbal, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Srbi viedli takmer celý zápas na olympiáde, ale Američania v heroickom závere otočili. Toto predstavenie bolo „Special One“, vyhlásil Curry © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.