Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Šprintérka Alfredová získala pre Sv. Luciu prvú olympijskú medailu, motivovala sa sledovaním Bolta

 Webnoviny   4. august 2024  101  
Šprintérka Alfredová získala pre Sv. Luciu prvú olympijskú medailu, motivovala sa sledovaním Bolta

4.8.2024 (SITA.sk) - Exotická šprintérka Julien Alfredová zvíťazila v sobotu na OH 2024 v Paríži vo finále behu na 100 m časom 10,72 s, čím pre svoju rodnú krajinu Svätú Luciu získala vôbec prvú medailu na olympiáde v histórii.

Dvadsaťtriročná pretekárka sa postarala o obrovské zviditeľnenie maličkého štátu v Karibiku, ktorý má približne 65-tisíc obyvateľov.

Najväčšia favoritka nenastúpila


Na druhom mieste dobehla líderka tohtoročných tabuliek Američanka Sha'Carri Richardsonová v čase 10,87. Bronz získala ďalšia Američanka Melissa Jeffersonová výkonom 10,92.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Najväčšia favoritka ženskej „stovky“, 37-ročná veteránka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, nenastúpila pre svalové zranenie už na semifinále.

V krajine odštartovali bujaré oslavy


V hlavnom meste Svätej Lucie Castries na veľkoplošnej obrazovke sledovali prenos z finále stovky v Paríži stovky ľudí. A keď Alfredová preťala cieľovú pásku s obrovským náskokom pätnástich stotín na najbližšie súperky, odštartovali bujaré oslavy.

Krajina známa doteraz najmä vďaka exportu banánov, sa razom preslávila aj vďaka rýchlosti tamojšej rodáčky.

„Ako dieťa som behala bosá, len v školskej uniforme, poriadny štadión sme nemali. Snáď toto zlato pomôže, že sa nejaký postaví,“ povedala Alfredová po svojom triumfe.

Bolt je jej vzor


Po detstve, ktoré prežila na Sv. Lucii v skromných podmienkach sa presunula na univerzitu v americkom Texase.

„Až tam som pochopila, že ak budem rozvíjať svoj talent, môžem dokázať veľké veci,“ uviedla 23-ročná šprintérka. Zároveň doplnila, že vpred ju posúva aj správne využívanie motivačných aspektov.

„V sobotu ráno som si napísala na lístoček: Julien Alfredová, olympijská víťazka. A potom som si pustila snáď všetky preteky Usaina Bolta, ktorý je osemnásobný olympijský víťaz a môj vzor. Záver z toho všetci poznáme,“ uzavrela Alfredová.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž
Zdroj: SITA.sk - Šprintérka Alfredová získala pre Sv. Luciu prvú olympijskú medailu, motivovala sa sledovaním Bolta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.