Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Rumuni bučali na hráča tmavej pleti vo švédskom tíme, hodili po ňom golfovú loptičku

 Webnoviny  16. november 2019  266  
Rumuni bučali na hráča tmavej pleti vo švédskom tíme, hodili po ňom golfovú loptičku

16.11.2019 (Webnoviny.sk) - Švédski futbalisti v piatok večer v Bukurešti víťazstvom 2:0 nad Rumunmi spečatili postup na majstrovstvá Európy. Stretnutie však malo aj negatívny rozmer vinou niektorých rumunských fanúšikov, ktorí sa nevyhli urážkam a rasistickým pokrikom na adresu mladého švédskeho útočníka tmavej pleti Alexandra Isaka. Informuje o tom aj portál ORF.

Prerušený zápas


Napriek tomu, že si viackrát vypočul bučanie na svoju adresu, 20-ročný rodák zo Štokholmu poprosil hlavného rozhodcu, aby neprerušil zápas a mohlo sa v pohode dohrať.

Taliansky arbiter Daniele Orsato napokon predsa len musel prerušiť hru a to vtedy, keď z hľadiska niekto hodil golfovú loptičku v smere, kde sa pohyboval Isak na útočnej línii hosťujúceho tímu.

"Nesmie sa stať, aby takíto, s prepáčením, idioti, mohli ovplyvniť váš výkon," uviedol Isak, hráč španielskeho tímu Real Sociedad San Sebastian.

Rasistické správanie


"Nemôžete mať radosť z hry, keď sa niečo také udeje. Rasizmus nemá miesto vo futbale ani nikde v živote," vyjadril sa krídelník Švédov Emil Forsberg. Strelec prvého švédskeho gólu Marcus Berg doplnil: "Je to neuveriteľne smutné, nepochopiteľné a neospravedlniteľné."

Rumunskí fanúšikovia pravidelne zamestnávajú disciplinárnu komisiu UEFA. Rasisticky sa správali aj v septembrových domácich dueloch kvalifikácie ME 2020 proti Španielsku (1:2) a Malte (1:0).

Isak je známy aj slovenským fanúšikom futbalu. V januári 2017 strelil jeden z gólov Švédska do siete Slovenska pri vysokom víťazstve 6:0 v prípravnom zápase v Abú Zabí v SAE. Mal vtedy iba 17 rokov a stal sa najmladším strelcom gólu vo švédskej reprezentačnej histórii.

Viac k témam: Kvalifikácia o postup na ME 2020 vo futbale
Zdroj: Webnoviny.sk - Rumuni bučali na hráča tmavej pleti vo švédskom tíme, hodili po ňom golfovú loptičku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.