Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Rozpútanie vojny na Ukrajine nezostane ani bez odozvy športovcov, SOŠV podporuje Ukrajinu

 Webnoviny  25. február 2022  157  
Rozpútanie vojny na Ukrajine nezostane ani bez odozvy športovcov, SOŠV podporuje Ukrajinu

25.2.2022 (Webnoviny.sk) - Vojenský vpád Ruska na Ukrajinu nenechal bez odozvy ani predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorí sa obávajú o bezpečnosť športových priateľov žijúcich na Ukrajine.

"Je nám ľúto, že sa Rusko rozhodlo nedodržať Olympijské prímerie a nevyslyšalo apel prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha na záverečnom ceremoniáli nedávnych zimných olympijských hier v Pekingu, aby sa politickí lídri inšpirovali od športovcov príkladom solidarity a mieru," píše sa v stanovisku SOŠV.

Vojnový konflikt presahuje hranice športového sveta. Prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba a členka Medzinárodného olympijského výboru a viceprezidentka SOŠV Danka Barteková už počas štvrtka poslali v mene slovenského olympijského a športového hnutia list prezidentovi Ukrajinského olympijského výboru a ich osobnému priateľovi Sergejovi Bubkovi. Vyjadrili v ňom podporu a zaželali veľa síl celému ukrajinskému ľudu. Zároveň ponúkli v prípade potreby pomoc pre športových priateľov z Ukrajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


"Každý vojnový konflikt sa dotýka športu. Je to v ktoromkoľvek regióne veľká tragédia, ak sa situácia rieši zbraňami. Veríme, že situácia sa vyrieši a zbrane utíchnu. V Rusku máme veľa športových priateľov, ktorí majú za sebou úžasné príbehy a výsledky. Nezatracujeme ich, keďže za vzniknutú situáciu nemôžu a nemusia s jej momentálnym riešením súhlasiť. Členovia slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu viackrát videli ruských a ukrajinských športovcov v družných debatách a to nás presviedča o tom, že bežní ľudia v oboch krajinách medzi sebou nemajú problém. Ako predstavitelia a reprezentanti olympijského hnutia, ktoré je zo svojej podstaty mierové, by však ruskí športovci, tréneri a športoví funkcionári mali apelovať na politickú moc vo svojej krajine, aby problémy riešila diplomatickou a nie vojenskou cestou," dodávajú predstavitelia SOŠV.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Aktuálna situácia na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Prímerie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk - Rozpútanie vojny na Ukrajine nezostane ani bez odozvy športovcov, SOŠV podporuje Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.