Piatok, 19. júl 2024
Slnečno  27,9 °C
Mimoriadne správy

Prvý súťažný blok uzavrel triumf Turgisa, v celkovej kvalifikácii sa nič nezmenilo

 Webnoviny   8. júl 2024  87  
Prvý súťažný blok uzavrel triumf Turgisa, v celkovej kvalifikácii sa nič nezmenilo

8.7.2024 (SITA.sk) - Tohtoročná edícia cyklistickej Tour de France má za sebou úvodný súťažný blok. Uzavrela ho nedeľňajšia 9. etapa so štartom aj cieľom v meste Troyes, ktorá merala 199 km jej súčasťou bolo aj 14 úsekov po štrkových cestách.

Triumf venoval tým, ktorí mu verili


Jej víťazom sa napokon stal domáci pretekár Anthony Turgis z tímu Total Energies, ktorý najlepšie zvládol špurt osemčlennej skupiny z úniku. Druhý finišoval Brit Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) a tretí skončil Kanaďan Derek Gee (Israel-Premier Tech).

„Je to úžasné, už poriadne dlho som nedosiahol žiadne víťazstvo. Máme za sebou poriadne dlhý deň. Tím do mňa vložil dôveru a dal mi voľnú ruku. Venujem tento triumf všetkým ľuďom, ktorí mi verili," zhodnotil Turgis.

Žiadna zmena v celkovej kvalifikácii


V celkovej klasifikácii sa nič nezmenilo, keďže skupina favoritov prišla do cieľa spolu. Slovinec Tadej Pogačar, ktorý od stredy jazdí v žltom drese lídra, sa síce počas etapy pokúšal odpútať od súperov, tí ho však pozorne strážili.

Jazdec tímu UAE Emirates má v priebežnom poradí náskok 33 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), obhajca prvenstva Dán Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je tretí so stratou 1:15 minúty na vedúceho muža.

Vingegaard nespolupracoval


V jednom okamihu sa z pelotónu odpútali Pogačar, Evenepoel aj Vingegaard, no Dán s uvedenou dvojicou nespolupracoval a trio sa napokon vrátilo do pelotónu.

„Isto si to zapamätám. Každý však ide svoje vlastné preteky, takže nemám nič proti jeho rozhodnutiu. Ja rád jazdím so srdcom a nedeľa bola jedným z tých dní," zhodnotil slovinský líder poradia, ktorý v minulosti ovládol Tour v rokoch 2020 a 2021.

Na otázku, ako si vysvetľuje rozhodnutie Dána a jeho tímu nespolupracovať, Slovinec odpovedal: „Myslím si, že sa ma boja, preto ma len nasledujú." Vingegaard „pokryl" Pogačarov pokus o únik aj približne 20 kilometrov pred cieľom a keďže mu opäť nestriedal, obaja sa vrátili do hlavného poľa. Úspešne sa neskončila snaha Slovinca aj 8 km pred páskou.

Skritizoval ho aj Evenepoel


Stratégiu Vingegaarda kritizoval aj Evenepoel.

„Je to škoda, že s nami Jonas nestriedal, pretože inak by to bol koniec pretekov a my sme mohli prísť do cieľa s náskokom troch či štyroch minút," povedal Belgičan a dodal: „Keď je toto ich stratégia, nič s tým nespravíme".

Uctili si nórskeho cyklistu Andrého Dregeho


V pondelok má pelotón voľný deň na načerpanie síl pred druhým súťažným blokom, ktorý počas víkendu vyvrcholí v Pyrenejach.

Celá Tour de France si v nedeľu uctila aj nórskeho cyklistu Andrého Dregeho z tímu Coop-Repsol, ktorý v sobotu popoludní zahynul po páde pri zjazde na podujatí Okolo Rakúska. Pred štartom 9. etapy TdF prišli na štart o päť minút skôr jazdci nórskeho zoskupenia Uno-X Mobility, zvyšok pelotónu zostal v úzadí počas dlhého aplauzu pre zosnulého 25-ročného Nóra.

Viac k témam: Tour de France 2024
Zdroj: SITA.sk - Prvý súťažný blok uzavrel triumf Turgisa, v celkovej kvalifikácii sa nič nezmenilo © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.