Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Pred 80 rokmi odohrali slovenskí futbalisti prvý medzištátny zápas, na Tehelnom poli zdolali Nemcov

 Webnoviny  27. august 2019  217  
Pred 80 rokmi odohrali slovenskí futbalisti prvý medzištátny zápas, na Tehelnom poli zdolali Nemcov

27.8.2019 (Webnoviny.sk) - Presne pred 80 rokmi, 27. augusta 1939, odohrali slovenskí futbalisti oficiálne prvý medzištátny zápas. Tento míľnik je o to pozoruhodnejší, že niekoľko dní pred oficiálnym začiatkom II. svetovej vojny v Bratislave zdolali práve Nemcov 2:0. Informuje o tom oficiálny portál Slovenského futbalového zväzu.

Na lavičke Slovenska chýbal ozajstný tréner


Na Tehelné pole si vtedy našlo cestu 10 000 divákov a tí videli dva slovenské góly v podaní Jána Arpáša a Jozefa Luknára. Zápas ako hlavný rozhodca viedol Juhoslovan Popovič a slovenskému tímu na lavičke chýbal ozajstný tréner.

"Slováci nemali k dispozícii trénera, a tak sa tejto funkcie ujal zväzový kapitán Vojtech Závodský. Kostru mužstva tvoril poltucet hráčov ŠK Bratislava v základnej zostave. V odvetnom stretnutí 3. decembra 1939 v Chemnitzi Nemci zdolali Slovákov 3:1. Jediný gól mužstva vedeného trénerom Rudolfom Hanákom strelil Luknár," informuje portál futbalsfz.sk.

Československo odohralo prvý zápas v Antverpách


Počas II. svetovej vojny v rokoch 1939 - 1944 odohrala slovenská futbalová reprezentácia 16 medzištátnych stretnutí s bilanciou 3 víťazstvá, 2 remízy a 11 prehier. Z historických podkladov vyplýva, že Slovenský futbalový zväz vznikol už 4. novembra 1938, čiže ešte pred oficiálnym ustanovením Slovenského štátu (14.3. 1939).

"Už o tri týždne neskôr stanovili v Žiline štruktúru nového riadiaceho orgánu so štyrmi futbalovými župami. Zväzoví funkcionári pripravili dokumenty pre zástupcov FIFA a v apríli 1939 sa stalo Slovensko jednou z jej členských krajín," dodáva SFZ vo svojom historickom exkurze.

Pre zaujímavosť futbalová reprezentácia ČSR (čiže Československa) odohrala prvý reprezentačný zápas 28. augusta 1920 na olympijských hrách v belgických Antverpách proti Juhoslávii (7:0), ale prvý Slovák Pavol Šoral nastúpil v spoločnom výbere až o deväť rokov neskôr, 28. októbra 1929 v Prahe v dueli s Juhosláviou (4:3). Štefan Čambal reprezentoval ČSR na MS 1934 v Taliansku a bol prvý Slovák, ktorý si zahral vo finále majstrovstiev sveta.

Prvý medzištátny zápas Slovenska



  • zdroj: futbalsfz.sk


Slovensko - Nemecko 2:0 (2:0)
Góly: 19. Arpáš, 29. Luknár, rozhodoval: Popovič (Juh.), 10 000 divákov

Zostavy:
Slovensko: Reimann - Vanák, D. Kostka - E. Kováč, Chodák, Hudec - Bolček, Ferenčík, Arpáš, Luknár, Vysocký. Tréner: Vojtech Závodský
Nemecko: Jürissen - Immig, Marischka - Sebeditsch, Pekarek, Merkel - Hofer, Reitermaier, Binder, Kaburek, Gartner. Tréner: Sepp Herberger



Viac k témam: SFZ Slovenský futbalový zväz, slovenská futbalová reprezentácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Pred 80 rokmi odohrali slovenskí futbalisti prvý medzištátny zápas, na Tehelnom poli zdolali Nemcov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.