Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Poľskí volejbalisti zlomili dlhoročné prekliatie, po 44 rokoch sa dostali do olympijského semifinále

 Webnoviny   5. august 2024  91  
Poľskí volejbalisti zlomili dlhoročné prekliatie, po 44 rokoch sa dostali do olympijského semifinále

5.8.2024 (SITA.sk) - Volejbaloví reprezentanti Poľska sa stali prvými semifinalistami turnaja na OH 2024 v Paríži. Zverenci srbského kouča Nikolu Grbiča uspeli v úvodnom pondelkovom štvrťfinálovom zápase a vyhrali nad Slovincami 3:1 na sety. Poliaci tak pod piatimi kruhmi ukončili 44-ročné čakanie na postup medzi kvarteto najlepších. O medaily bojovali doteraz naposledy na OH 1980 v Moskve, kde nakoniec obsadili konečné 4. miesto.

Dlhoročné prekliatie


Poľsko v parížskej South Paris Aréne 1 ovládlo úvodný set, no Slovinci sa následne zlepšili a druhú sadu získali pre seba. Koncovky tretieho a štvrtého setu však lepšie zvládli reprezentanti Poľska, čím zlomili dlhoročné prekliatie, keďže na predchádzajúcich piatich olympiádach vypadli zakaždým práve vo štvrťfinálovej časti.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Každý predchádzajúci poľský výber hral výborný volejbal. Často chýbalo veľmi málo na postup. My sme nemysleli na nejaké negatívne série či nebodaj prekliatie, chceli sme jednoducho vyhrať a potešiť poľský národ,“ skonštatoval blokár Jakub Kochanowski.

Boj o medaily


Môžeme sa celé hodiny rozprávať o tlaku, o udalostiach v minulosti či o psychickom rozpoložení nášho tímu, ale my chceme, aby za nás hovorili výkony na ihrisku. Teraz sme ukázali kvalitu a postúpili zaslúžene. Ideme najlepšie ako vieme a dúfam, že z toho napokon bude zlatá medaila,“ doplnil Marcin Janusz hrajúci na poste libera.

Ak by sa jeho slová naplnili, bola by to pre Poľsko prvá zlatá medaila vo volejbale od roku 1976, keď sa konali OH v kanadskom Montreale. Súperom Poľska v semifinále olympijského turnaja bude úspešnejší z dvojice Brazília-USA. V hre o cenné kovy sú v Paríži stále aj výbery Talianska, Japonska, Nemecka a domáceho Francúzska. Finále mužov je na OH 2024 na programe v sobotu 10. augusta o 13.00 h.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, semifinále
Zdroj: SITA.sk - Poľskí volejbalisti zlomili dlhoročné prekliatie, po 44 rokoch sa dostali do olympijského semifinále © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.