Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Ovečkin sa priblížil Jágrovi, na Gretzkyho však stále výrazne stráca

 Webnoviny   5. december 2021  230  
Ovečkin sa priblížil Jágrovi, na Gretzkyho však stále výrazne stráca

5.12.2021 (Webnoviny.sk) - Martin Fehérváry bol najviac vyťaženým obrancom Washingtonu v sobotnom zápase NHL, v ktorom jeho tím zdolal Columbus 3:1. Slovenský mladík nebodoval, ale počas 21:27 min zablokoval tri strely, sám dvakrát ohrozil súperovho brankára a na konci zápasu mal na konte plusový bod. Hlavnou hviezdou domáceho tímu bol však jeho ruský kapitán.

Alexander Ovečkin v 24. min zvýšil vedenie Capitals na 2:0 a neskôr sa ukázalo, že to bol víťazný gól. Dosiahol dvadsiaty presný zásah v sezóne a tiež sedemstopäťdesiaty v zámorskej profikarére v NHL.

Na štvrtej priečke historického poradia najlepších strelcov sa na 16 gólov priblížil Jaromírovi Jágrovi (766), na čele je zatiaľ neohrozene Wayne Gretzky s 894 gólmi, druhý Gordie Howe ich nazbieral 801.

Dravosťou pripomína mladíka


"Sedemstopäťdesiatka je krásne číslo, ale treba pokračovať a nezastaviť sa," uviedol Ovečkin, ktorý na 20 gólov v tejto sezóne potreboval 25 zápasov. V hodnotení najlepších strelcov aktuálneho súťažného ročníka NHL je o jeden gól druhý za Nemcom Leonom Draisaitlom z Edmontonu.

"Táto sezóna sa začala v reálnom čase a mohol sa na ňu v lete zodpovedne pripraviť. Aj preto zažíva začiatok presne taký, aký chcel mať a my všetci v tíme spolu s ním," uviedol tréner Washingtonu Peter Laviolette na adresu Ovečkina.

Ambiciózny Rus potreboval 79 zápasov, aby sa z hranice 700 gólov posunul na 750. Časovo to trvalo od 22. februára 2020 do 4. decembra 2021. Je to najmenej v porovnaní s vyššie uvedenými legendami Howeom (106), Gretzkým (116) a Jágrom (182).

Fenomén Gretzky mal 31 rokov, keď sa dostal na 750 gólov, Ovečkin  36, ale na ľade svojou dravosťou a hladom po góloch stále pôsobí ako mladík. Čo sa týka počtu absolvovaných zápasov na dosiahnutie 750 gólov, Gretzky ich potreboval 1001, Howe 1598 a vtedy 44-ročný Jágr až 1633. Ovečkinovi stačilo na pokorenie tejto hranice 1221 duelov základnej časti NHL.

Zhmotnená legenda


Ešte jedna štatistická zaujímavosť v súvislosti s ostrostrelcom Ovečkinom. Jeho krajan v bránke Columbusu Daniil Tarasov sa stal 152 brankárom v NHL, ktorého Ovečkin prekonal. Pre 22-ročného rodáka z Novokuznecka to bol len druhý zápas v profilige a hneď takýto krst ohňom.

"Mal som pocit, že sa mi zhmotnil môj detský sen. Na Ovečkina som sa díval v televízii ako dieťa a teraz som proti nemu nastúpil v súťažnom zápase. Bol to skvelý pocit, on je jeden z najväčších svetových hráčov, hrajúca legenda," uznanlivo skonštatoval Tarasov.

Ovečkin pred odchodom do NHL v ročníku 2005/2006 hrával v ruskej Superlige za Dinamo Moskva. A zahral si aj proti Vadimovi Tarasovovi, otcovi Daniila, ktorý bol rovnako brankár a nastupoval za Metallurg Novokuzneck.

Washington na čele divízie


"Myslím si, že má pred sebou dobrú budúcnosť. Je veľký a silný a môže sa presadiť. Čo sa však týka nášho mužstva, nestaráme sa o to, kto je na druhej strane ihriska. Snažíme sa stále predvádzať svoju hru a byť úspešní," uviedol Ovečkin na adresu mladého Tarasova.

Washington je s 36 bodmi z 25 zápasov na čele Metropolitnej divízie Východnej konferencie NHL. Z celej súťaže je na tom lepšie len Florida s 37 bodmi.

Viac k témam: NHL
Zdroj: Webnoviny.sk - Ovečkin sa priblížil Jágrovi, na Gretzkyho však stále výrazne stráca © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.