Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Nová spoločenská hra Majstrovstvá Európy vo futbale

 Milan Buno  12. jún 2024  115  
Nová spoločenská hra Majstrovstvá Európy vo futbale

V piatok 14.júna štartuje EURO 2024, čiže Majstrovstvá Európy vo futbale. Potrvajú do 14.júla a 24 tímov hrá v 10 nemeckých mestách.


Medzi nimi aj Slovensko, ktoré hrá v skupine s Belgickom, Ukrajinou a Rumunskom (v takomto poradí budú aj naše zápasy). Ak sa nedostanete do Nemecka, určite si pozriete niektoré zápasy v televízii, ale čo keby ste si aj zahrali spoločenskú hru Majstrovstvá Európy vo futbale. Vydala ju Dajama a ponúka dva hracie plány – pre dospelých aj pre deti.


Majstrovstvá Európy vo futbale 2024


Táto zábavno-vedomostná spoločenská hra je určená pre všetkých nadšencov futbalu od 6 rokov. Súťažte s priateľmi a rodinou a odpovedajte na otázky týkajúce sa histórie a súčasnosti európskeho futbalu.


Každý hráč sa v tejto hre premení na futbalistu so schopnosťou správne odpovedať na otázky a získať tak výhodu pri streľbe gólov. S viac ako 330 futbalovými kartičkami a takmer 550 futbalovými otázkami majú hráči v hre množstvo možností ukázať futbalové vedomosti a vyhrať tak futbalový zápas.


Veľkou pridanou hodnotou hry je množstvo otázok na kartičkách, ktoré sa týkajú mužstiev a hráčov z histórie majstrovstiev Európy. Niektoré sú zamerané na Slovensko či Československo z pohľadu majstrovstiev Európy vo futbale, či na rôzne zaujímavosti.


Otázky s indíciami sa týkajú najlepších hráčov v histórii majstrovstiev Európy vo futbale. Otázky tvorcovia pripravovali až do 31.marca 2024, čiže sú veľmi aktuálne.


Ako sa hrá?


Cieľom hry je postupovať figúrkami po hracom pláne dopredu a do strán, aby ste sa dostali na streleckú pozíciu a mohli ste dať gól. Ten dá hráč vtedy, ak sa ľubovoľnou figúrkou dostane na políčko s loptou na súperovej polovici a správne odpovie na otázku. Víťazom sa stáva hráč/mužstvo, ktoré dosiahne prvé 5 gólov.


Na dospeláckom hracom pláne sú zelené kartičky s otázkami (220 otázok) a hnedé kartičky s indíciami (165 indícií).
Kartičky pre deti sú modré s otázkami (165 otázok) a kartičky s vlajkami (tie sa týkajú tretej otázky z kartičky otázok).
Spoločné sú Kartičky prekvapenie a samozrejme žlté a červené karty.


Na herných plánoch sú rôzne políčka, napríklad políčko s otáznikom: vtedy hráč urobí to, čo je na kartičke Prekvapenie.
Políčko s čiernobielou loptou (na súperovej polovici) je strelecké políčko: dostanete sa naň, beriete prvú otázku z vrchnej kartičky otázok a ak odpoviete správne, dali ste gól. Biely krúžok je políčko penalty.


Spoločenskú hru Majstrovstvá Európy vo futbale môže hrať jeden hráč proti jednému, ale aj tím proti tímu, kedy sa hráči pravidelne striedajú pri hodoch kockou, ťahoch figúrkou a odpovedaní na otázky.


V edícii Majstrovstvá vyšli aj Majstrovstvá sveta vo futbale a Majstrovstvá sveta v hokeji. Námet a otázky pripravil daniel Kollár, kresby a grafické spracovanie prichystala Daniela Kollárová.