Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Nagy aj Podmaníková predsa pôjdu na olympiádu do Tokia, dostali pozvánku od FINA

 Webnoviny   2. júl 2021  253  
Nagy aj Podmaníková predsa pôjdu na olympiádu do Tokia, dostali pozvánku od FINA

2.7.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenskí reprezentanti v plávaní síce nesplnili ostré limity pre účasť na OH v japonskom Tokiu, dvaja z nich sa však predstavia pod piatimi kruhmi na základe pozvánky Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). Ako informuje oficiálny web Slovenskej plaveckej federácie (SPF), Richard Nagy a Andrea Podmaníková sa v Tokiu predstavia v dvoch disciplínach.

Kým 28-ročný Nagy štartoval už na OH v roku 2016 v brazílskom Riu de Janeiro, pre 23-ročnú Podmaníkovú to bude olympijská premiéra.

Pozvánka pre plavcov potešila


"Som rád, že sa to podarilo. Je škoda, že tentokrát to nebolo cez A-limit a doteraz som na to potvrdenie čakal, ale vyšlo to, teším sa a hurá do poslednej fázy tréningu," komentoval potvrdenie olympijskej účasti Richard Nagy na webe SPF.

Rodák zo Želiezoviec sa v Tokiu predstaví na 200 m motýlik a 400 m polohové preteky. Na polohovke v minulosti získal striebro na ME 2016 v dlhom bazéne v Londýne.

Podmaníková ako rodáčka z Topoľčian sa na OH predstaví na 100 m a 200 m prsia. "Včera podvečer som sa dozvedela jednu z najkrajších správ. Správu, ktorú stále spracovávam. Aj keď s odretými ušami som sa dostala aj s Richardom Nagym na tohtoročné OH. Som hrdá a odhodlaná reprezentovať Slovensko v Tokiu. Chcela by som sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na mojej ceste a tak aj prispeli k dosiahnutiu môjho sna. Taktiež ďakujem všetkým, ktorí mi fandili a verili aj v nepriaznivých momentoch," cituje SPF Podmaníkovú.

Prezidenta SPF Ivana Šuleka potešila pozvánka pre dvojicu plavcov zo Slovenska. "S veľkým potešením som prijal správu od FINA, že účasť na OH v Tokiu má potvrdenú aj jeden muž a jedna žena zo Slovenska. Veľmi by som si želal, ak by FINA posunula do Tokia ešte aspoň dvoch plavcov so splneným B-limitom, nie je to však v našich rukách. Naši športovci si to určite zaslúžia, nakoľko mali pre pandémiu najdlhšie zatvorené športoviská a potrebujeme všetci motiváciu pre naše štyri športy," povedal.

Najmenšia slovenská výprava


Slovenskí plavci síce nefigurujú vo výprave SR schválenej štvrtkovým valným zhromaždením Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), o ich akceptácii teraz môže rozhodnúť výkonný výbor SOŠV.

Do Tokia by podľa aktuálnych čísel malo cestovať 41 reprezentantov SR - deväť atlétov, sedem reprezentantov v športovej streľbe, piati rýchlostní kanoisti, štyria vodní slalomári, traja tenisti a traja stolní tenisti, v cyklistike bratia Peter a Juraj Saganovci a v plávaní spomenuté duo.

Po jednom zástupcovi bude mať Slovensko v bedmintone, golfe, boxe, lukostreľbe, športovej gymnastike a zápasení. V Japonsku pravdepodobne bude mať Slovensko najmenšiu výpravu športovcov na OH v ére samostatnosti, doterajším minimom bolo 47 reprezentantov v Londýne 2012.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu
Zdroj: Webnoviny.sk - Nagy aj Podmaníková predsa pôjdu na olympiádu do Tokia, dostali pozvánku od FINA © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.