Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Na Turnaji majstrov nebudú chýbať ani superhviezdy, Berrettini bude prvým Talianom po 41 rokoch

 Webnoviny   2. november 2019  325  
Na Turnaji majstrov nebudú chýbať ani superhviezdy, Berrettini bude prvým Talianom po 41 rokoch

2.11.2019 (Webnoviny.sk) - V marci patrila Talianovi Matteovi Berrettinimu v rebríčku ATP 57. priečka, ale už o týždeň si zahrá na výberovom turnaji osmičky najlepších tenistov sveta v Londýne. Berrettini skompletizoval osmičku účastníkov Nitto ATP Finals (10.- 17. 11.) po tom, čo Francúz Gael Monfils nevyžil svoju šancu a vo štvrťfinále turnaja ATP Masters 1000 v Paríži hladko podľahol Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi.

"Pár mesiacov dozadu by som tomu neveril. Je to satisfakcia aj odmena za tvrdú robotu pre môj tím, moju rodinu a aj pre mňa. Som šťastný a pripravený na londýnsku finálovú šou," skonštatoval Matteo Berrettini, cituje ho portál ATP World Tour.

Dvadsaťtriročný rodák z Ríma vyhral tento tok dva turnaje na hlavnom okruhu ATP (Budapešť, Stuttgart) a bol aj v semifinále na US Open. Od pondelka je novým členom Top Ten, v singlovom renkingu mu patrí 9. priečka. Na koncoročnom Turnaji majstrov sa predstaví ako prvý Talian vo dvojhre po 41 rokoch, v sezóne 1978 si vtedy v New Yorku zahral Corrado Barazzutti a tri roky pred ním ešte v Štokholme Adriano Panatta. Duo Simone Bolelli, Fabio Fognini účinkovalo v deblovej súťaži v roku 2015.

Nastáva výmena generácií


Aj Berrettini sa zaslúžil o to, že na ATP Finals sa už štvrtý rok po sebe predstavia tenisti z ôsmich krajín. Okrem Taliana budú nováčikmi aj Rus Daniil Medvedev a Grék Stefanos Tsitsipas. Toto trio plus nemecký obhajca titulu Alexander Zverev majú 23 a menej rokov, čo je náznak toho, že vo svetovom mužskom tenise konečne nastáva výmena generácií. Predtým naposledy mali štyria z elitnej osmičky na ATP Finals 23 a menej rokov pred desiatimi rokmi.

Súčasné okteto finalistov dotvárajú renomovaní tridsiatnici Roger Federer (38), Rafael Nadal (33), Novak Djokovič (32) a zástupca tzv. strednej generácie Dominic Thiem (26). Federer (6) a Djokovič (5) majú dokopy na konte 11 titulov z Turnaja majstrov, Zverev jeden, ostatní účastníci vrátane Rafaela Nadala na cennú koncoročnú trofej zatiaľ nedosiahli.

"Tento rok máme v Londýne jednu z najzaujímavejších zostáv v histórii majstrovského turnaja. Nechýbajú v nej etablované superhviezdy aj ich vyzývatelia z mladej generácie. Dlhovekosť globálnych ikon vytvorí kombináciu s budúcimi hviezdami tohto športu a môže byť z toho fascinujúce predstavenie," vyslovil sa výkonný riaditeľ a zároveň prezident ATP Chris Kermode.

V Londýne si zahrá aj Polášek


V Londýne sa bude hrať v dňoch 10.- 17. novembra vo dvojhre o hlavnú odmenu 2 871 000 USD. Získa ju nezdolaný šampión a k tomu 1500 bodov do rebríčka ATP. Za finálové víťazstvo tenista zinkasuje 1 354 000 USD a 500 bodov. Už len za účasť na turnaji to bude 215 000 USD. Žreb základných skupín, ktoré nesú mená Andreho Agassiho a Švéda Björna Borga, sa uskutoční 5. novembra.

V Londýne je už známa aj kompletná zostava účastníkov deblovej súťaže. Posledný ôsmy pár, ktorý si vybojoval právo účasti, sú Slovák Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom. Na ATP Finals sa podľa postavenia v rebríčku ATP Race predstavia Kolumbijčania Juan Sebastian Cabal a Robert Farah, Poliak Lukasz Kubot a Brazílčan Marcelo Melo, Nemci Kevin Krawietz a Andreas Mies, Američan Rajeev Ram a Brit Joe Salisbury, Juhoafričan Raven Klaasen a Novozélanďan Michael Venus, Holanďan Jean-Julien Rojer a Rumun Horia Tecau a tiež spomenutí Polášek s Dodigom.

Právo účasti nevyužili americké legendy Bob a Mike Bryanovci, ktorí už ukončili súťažnú sezónu. Vo štvorhre si nezdolaní šampióni rozdelia prémiu 533 000 USD, za účasť organizátori garantujú každej dvojici 103 000 USD. Za každé víťazstvo v skupine je pripravených 40 000 USD.

Viac k témam: ATP Finals, Nitto ATP Finals v Londýne
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Turnaji majstrov nebudú chýbať ani superhviezdy, Berrettini bude prvým Talianom po 41 rokoch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.