Štvrtok, 18. júl 2024
Slnečno  24,5 °C
Mimoriadne správy

Na OH v Paríži sa aktuálne chystá 16 Rusov a 17 Bielorusov, niektorí športovci pozvánku na olympiádu odmietli

 Webnoviny  11. júl 2024  75  
Na OH v Paríži sa aktuálne chystá 16 Rusov a 17 Bielorusov, niektorí športovci pozvánku na olympiádu odmietli

11.7.2024 (SITA.sk) - Podľa aktuálnych prihlášok by sa na olympijských hrách v Paríži malo súťažiť iba 16 športovcov z Ruska a 17 z Bieloruska.

Toľkí nateraz prijali pozvánky na OH, aby tam bojovalo o čo najlepšie výsledky pod neutrálnou vlajkou. Uvedené počty potvrdili z tlačového oddelenia Medzinárodného olympijské výboru (MOV), informuje o tom web insidethegames.biz.

Niektorí pozvánku odmietli


Športovci z uvedených krajín prijali pozvánky v desiatich odvetviach vrátane cyklistiky, plávania či tenisu. MOV však zaznamenal aj 19 športovcov z Ruska a siedmich z Bieloruska, ktorí odmietli štart pod piatimi kruhmi vo francúzskej metropole. Sú medzi nimi aj bieloruské tenistky Arina Sobolenková a Viktoria Azarenková.

Pozvanie neprijali ani štyri ruskí džudisti a aj zápasníci, v štartových listinách figuruje iba voľnoštýliar Šamiľ Mamedov. Kolektívny odmietavý postoj u zápasníkov vyvolal protest Ruskej federácie športového zápasenia (FSBR), podľa ktorej bol výber športovcov zo strany MOV „nešportový".

Na OH 2024 už skôr odmietli štartovať gymnasti z oboch spomenutých krajín a od rozpútania vojny na území Ukrajiny v roku 2022 nie sú súčasťou medzinárodných súťaží atléti. MOV síce inicioval ich postupný návrat, avšak po neutrálnou vlajkou a po splnení prísnych podmienok.

Museli prejsť schvaľovacím procesom


Aby športovci z Ruska či Bieloruska dostali pozvánku na OH 2024 do tímu „Individuálnych neutrálnych športovcov", museli prejsť dvojúrovňovým schvaľovacím procesom - najprv od medzinárodných športových federácií a následne od MOV.

Museli preukázať, že nepodporovali vojnu na Ukrajine a nemali žiadne väzby na silové zložky vo vlasti, armádu alebo políciu.

V marci MOV odhadoval, že na OH v Paríž sa predstaví zúčastní 36 ruských a 22 bieloruských športovcov, pred troma rokmi v Tokiu bolo 330 Rusov a 104 Bielorusov.

V prípade úspechu nezaznejú hymny


V Paríži sa predstaví napríklad trojnásobný víťaz tenisového Wimbledonu Daniil Medvedev. Rusi alebo Bielorusi by mali mať zastúpenie aj v cyklistike, skokoch na trampolíne, taekwonde, vzpieraní, streľbe, veslovaní, zápasení, tenise, kanoistike a plávaní.

Súťažiť budú pod „zelenou vlajkou" s nápisom AIN. V prípade zisku medaily nebudú počuť hymny svojich krajín, nemôžu používať akékoľvek národné prvky, nebudú súčasťou otváracie ceremoniálu na rieke Seina a nebudú figurovať v medailovom hodnotení krajín.

Viac k témam: bieloruskí športovci, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Ruskí športovci
Zdroj: SITA.sk - Na OH v Paríži sa aktuálne chystá 16 Rusov a 17 Bielorusov, niektorí športovci pozvánku na olympiádu odmietli © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.