Sobota, 20. apríl 2024
Zamračené  4,8 °C
Mimoriadne správy

Motorkári by nemali ignorovať dopravné predpisy a mali by myslieť na svoju bezpečnosť

 Seocentrum  16. november 2018  488  
Motorkári by nemali ignorovať dopravné predpisy a mali by myslieť na svoju bezpečnosť

Začína sa zimná sezóna, no počasie tomu zatiaľ nenasvedčuje, že by k nám mala prísť pani zima. Počasie je nadpriemerne teplé a využívajú to nielen cyklisti, ktorých je napriek pokročilému dátumu na cestách dosť, ale aj motorkári, ktorí svoje motorky ešte „nezazimovali“.


Napriek teplému počasiu by sme ale nemali podceňovať ranné hmly a v niektorých podhorských lokalitách aj prvé prízemné mrazy. Veľké problémy vie narobiť aj mokré lístie na cestách, ktoré môže spôsobiť šmyk akémukoľvek vozidlu, no najmä tomu, ktoré má ešte stále letné pneumatiky.

Ak ale patríte medzi vášnivých motorkárov, nemali by ste ignorovať dopravné predpisy, aktuálne predpovede a mali by ste myslieť na svoju bezpečnosť a samozrejme aj bezpečnosť ostatných účastníkov premávky. Teraz, keď sú cesty často mokré po daždi, je dôležité sústrediť sa na jazdu a predvídať situáciu na ceste. Dôležitá je aj výbava motorkárov.

Moto oblečenie

Každý majiteľ motorky rôznej veľkosti musí mať na sebe kvalitné motorkárske oblečenie, ktoré ho zahreje, bude odvetrávať, chrániť pred dažďom a vetrom. Materiál moto oblečenia by mal byť oteruvzdorný. Oteruvzdornosť materiálu je dôležitá v prípade, že motorkár spadne z motorky a prudký náraz na vozovku mu spôsobí ťažké zranenia. Oteruvzdorný materiál má brániť vzniku otvorených rán.

Odporúčame vám preto kupovať kožené oteruvzdorné moto oblečenie, ktoré vám vydrží niekoľko rokov a ochráni vás v každom ročnom období. Mnohí sa čudujú, prečo sú motorkári tak naobliekaní, no má to svoje opodstatnenie.

Moto doplnky

Reflexné prvky, nášivky na bundy a nohavice, moto lekárnička, čistiaci gél na kožu, či kľúčenky s motorkárskymi motívmi – aj toto všetko by sme mohli zaradiť k tým najvyhľadávanejším moto doplnkom. Každý jeden motorkár chce byť odlíšení od toho druhého, chce byť svojim spôsobom unikátom medzi motorkármi a práve preto si kupuje moto doplnky, vďaka ktorým ho iní motorkári budú môcť ľahšie identifikovať na cestách.

Niet sa kam ponáhľať

Vlastniť motorku je pre mnohých mužov, ale aj ženy životný sen. Kúpa motorky nepatrí k lacných záležitostiam a práve preto by ste mali dodržiavať dopravné predpisy na cestách, aj keď nejazdíte autom, ale „len“ na motorke. V žiadnom prípade nesadajte na motorku so zostatkovým alkoholom. Ak máte na niečo chuť, radšej si dajte kúsok tmavej BIO čokolády.

Myslite na svoju bezpečnosť a okrem kvalitnej moto výbavy si kúpte dobrú prilbu, ktorá ochráni vašu hlavu a tvár. Samozrejmosťou je dodržiavanie predpísanej rýchlosti.