Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Marek Hamšík ukončí kariéru. Žil som si svoj sen, hovorí

 Webnoviny   1. jún 2023  167  
Marek Hamšík ukončí kariéru. Žil som si svoj sen, hovorí

1.6.2023 (SITA.sk) - Niekdajší kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík po sezóne 2022/2023 definitívne ukončí aktívnu kariéru.

Úžasných devätnásť rokov


Tridsaťpäťročný stredopoliar sa vlani oficiálne rozlúčil s národným tímom, za ktorý odohral rekordných 136 zápasov a strelil v nich 26 gólov. Vo štvrtok na svojom webe informoval, že sa rozhodol zavesiť kopačky na klinec. Aktuálne hráva za turecký Trabzonspor, s ktorým získal v minulom ročníku svoj premiérový ligový titul v kariére.

"Žil som si svoj sen. Začal som v klube Jupie ako štvorročný a po aktuálnej sezóne končím s mojou futbalovou kariérou. Bolo to úžasných devätnásť rokov profesionálnej kariéry. Slovan, Brescia, Neapol, Ta-lien, Göteborg a Trabzonspor. Viac ako sedemsto súťažných zápasov v kluboch, skoro stoštyridsať duelov za národný tím Slovenska a veľa strelených gólov. Ako malý chlapec som sníval iba o tom a predstavoval som si, že budem mať raz úspešnú futbalovú kariéru na najvyššej úrovni. Do bodky som si to splnil," uviedol rodák z Banskej Bystrice na svojej webovej stránke.

Futbalista roka


Marek Hamšík odohral záverečný duel v drese Slovenska 20. novembra 2022 proti Čile (0:0). S Trabzonsporom sa stal v sezóne 2021/2022 majstrom Turecka, získal aj Turecký superpohár a zahral si s tímom v skupinovej časti Európskej ligy 2022/2023.

Dostal tiež ocenenie pre najlepšieho zahraničného hráča v najvyššej tureckej súťaži za minulý ročník. V ankete Futbalista roka 2022 na Slovensku skončil tretí za Milanom Škriniarom a Stanislavom Lobotkom. Rekordný 8-násobný víťaz ankety sa v najlepšej trojke ocitol po šestnásty raz v sérii.



Hneď v úvode roka 2023 sa Hamšík dočkal ďalšej veľkej pocty. Od prezidentky Zuzany Čaputovej si prevzal Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Láska, vášeň a robota


Hamšík zanechal najvýraznejšiu stopu v talianskom klube SSC Neapol, v ktorom momentálne pôsobí Lobotka.

"Futbal bol moja láska, vášeň a robota, ktorej som vždy odovzdal všetko. Ďakujem všetkým klubom, v ktorých som pôsobil a pre ktoré som sa vždy snažil odovzdať moje maximum. Špeciálne poďakovanie patrí mojej rodine a najbližším kamarátom, ktorí boli toho súčasťou. Vždy stáli pri mne a boli mi oporou. Samozrejme, veľké ďakujem patrí mojim fanúšikom, ktorí ma povzbudzovali a milovali. Vždy som si to strašne cenil a patrí vám môj obrovský rešpekt," dodal.

Viac k témam: Koniec kariéry
Zdroj: SITA.sk - Marek Hamšík ukončí kariéru. Žil som si svoj sen, hovorí © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.