Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Hocková skončila na olympiáde štvrtá, Barteková bola vo finále skeetu šiesta

 Webnoviny   4. august 2024  99  
Hocková skončila na olympiáde štvrtá, Barteková bola vo finále skeetu šiesta

4.8.2024 (SITA.sk) -

  • aktualizované 4. augusta 16:50


Slovensko malo dve možnosti na zisk medaily vo finále streleckej súťaže skeet žien na OH 2024 v Paríži, ale ani jedna sa neskončila ziskom cenného kovu.

Olympijská debutantka Vanesa Hocková skončila na štvrtom mieste, kým skúsenejšia Danka Barteková si na strelnici v Chateauroux Shooting Centre vybojovala šiestu priečku. Finále ešte pokračuje elimináciou najlepšieho tria strelkýň.

Olympijskou víťazkou sa stala Čiľanka Francisca Crovettová Chadidová, ktorá odsunula na druhé miesto Britku Amber Jo Rutterovú a na tretie Američanku Austen Jewell Smithovú. Tridsaťštyriročná Crovettová Chadidová sa postarala o prvú zlatú medailu v streľbe pre Čile v histórii olympijských hier.

Hocková bola aj na čele


Hocková vo finále trafila prvých 16 terčov a virtuálne bola na čele. Potom sa však pomýlila trikrát zo štyroch pokusov a po prvej eliminácii sa zachránila v súťaži iba na úkor krajanky Bartekovej.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



V druhej eliminácii bojovala Hocková o zotrvanie vo finále s Grékyňou Emmanouele Katzourakiovou a napokon bola 24-ročná Slovenka úspešná.

Tretia časť finále na terčoch 31-40 už bola konečná pre Hockovú, ktorá netrafila dva z desiatich terčov a nedostihla trio konkurentiek Američanku Austen Jewell Smithovú, Britku Amber Jo Rutterovú a Čiľanku Franciscu Crovettovú Chadidovú.

Barteková skončila ako prvá


Predtým v kvalifikácii Hocková dosiahla v piatich položkách výsledok 121 terčov a ten jej zabezpečil celkové 4. miesto. Po prvom dni kvalifikácie jej patrila dvanásta priečka s nástrelom 71 terčov, ale bezchybný druhý deň s maximom 50 terčov 24-ročnú Trnavčanku katapultoval na štvrtú priečku. Vlani na MS v Baku bola Hocková členka bronzového tímu Slovenska v skeete a tímový bronz má v zbierke aj z majstrovstiev Európy.

Barteková trafila prvých deväť výstrelov vo finále, potom však prvýkrát zaváhala. Do konca prvej eliminácie ešte dvakrát minula terč a napokon sa ako prvá rozlúčila s bojom o medaily a skončila šiesta. Slovenka dosiahla predtým v kvalifikácii výsledok 120 terčov, keď vo všetkých piatich položkách pri zostreľovaní "holubov" sa raz pomýlila. V rozstrele bojovala s tromi súperkami a napokon spolu s Čiľankou Franciscou Crovettovou Chadidovou postúpila do finále.

Skúsená 39-ročná Barteková na OH v Paríži kombinuje povinnosti členky Medzinárodného olympijského výboru s tými športovými na strelnici. Bronzová medailistka z OH 2012 v Londýne prišla na OH 2024 ako jedna z favoritiek skeetu. Vlani sa stala majsterkou sveta v Baku aj Európy v Osijeku a v Chateauroux ovládla aj generálku na olympijské hry 2024. V pretekoch Svetového pohára v Dauhe dosiahla kvalifikačný absolútny svetový rekord zostrelením všetkých 125 "holubov".

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž, Skeet
Zdroj: SITA.sk - Hocková skončila na olympiáde štvrtá, Barteková bola vo finále skeetu šiesta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.