Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Djokovič sa stal olympijským šampiónom v dvojhre. Zdolal Alcaraza, má zlato aj tenisový Golden Slam

 Webnoviny   4. august 2024  96  
Djokovič sa stal olympijským šampiónom v dvojhre. Zdolal Alcaraza, má zlato aj tenisový Golden Slam

4.8.2024 (SITA.sk) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal olympijským šampiónom vo dvojhre. Majiteľ 24 grandslamových titulov tak získal do úctyhodnej zbierky úspechov aj poslednú veľkú trofej, ktorá mu v nej ešte chýbala.

Bronz z OH v Pekingu


Djokovič zdolal Španiela Carlosa Alcaraza za 2:50 h 7:6 (3), 7:6 (2) vo finále na parížskej antuke a získal vytúžené olympijské zlato. Dosiaľ mal spod piatich kruhov v zbierke iba bronz z OH 2008 v Pekingu.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



V mimoriadne kvalitnom a dramatickom finálovom stretnutí ani jeden z aktérov neprehral svoje podanie, ale Djokovič preukázal v koncovkách oboch tajbrejkov presnejšiu ruku aj pevnejšie nervy. Alcaraz zdolal Djokoviča jednoznačne 34-16 na víťazné údery, ale urobil aj 33 nevynútených chýb a nevyužil ani jeden z ôsmich brejkbalov.

Piaty tenista v histórii


Fenomenálny Srb ako 37-ročný sa stal najstarším olympijským víťazom v histórii a o 16 rokov mladšiemu Alcarazovi odplatil nedávnu hladkú prehru z finále Wimbledonu. Djokovič sa stal piatym tenistom histórie bez ohľadu na pohlavie, ktorý získal tzv. Golden Slam, čiže k víťazstvám na všetkých grandslamových turnajoch pridal aj olympijský triumf.

Toto privilégium pred ním získali Španiel Rafael Nadal, Američan Andre Agassi, Nemka Steffi Grafová a Američanka Serena Williamsová. Grafová si to vybojovala dokonca v jednom roku - 1988.



Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, OH 2024 v Paríži, Wimbledon
Zdroj: SITA.sk - Djokovič sa stal olympijským šampiónom v dvojhre. Zdolal Alcaraza, má zlato aj tenisový Golden Slam © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.