Sobota, 20. apríl 2024
Slabý dážď  4 °C
Mimoriadne správy

Foto: Slovensko dosiahlo na špeciálnej olympiáde historický úspech, získalo až dvanásť zlatých medailí

 Webnoviny  22. marec 2019  213  
Foto: Slovensko dosiahlo na špeciálnej olympiáde historický úspech, získalo až dvanásť zlatých medailí

ABÚ ZABÍ 22. marca (WebNoviny.sk) - Slovenská republika má za sebou najúspešnejšie Svetové letné hry špeciálnych olympiád. V Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch si vybojovali reprezentanti SR dohromady 35 medailí vo všetkých disciplínach - šesť bronzových, sedemnásť strieborných a dvanásť zlatých.

Najväčšie športové podujatie tohto typu na svete si v roku 2019 užilo 7 500 športovcov, ktorých viedlo 3 000 trénerov. Vrcholné podujatie pre športovcov s mentálnym postihnutím sa skončilo vo štvrtok.

"Náš výsledok nás veľmi teší, ale dôležité je aj to, že pre našich športovcov boli hry úžasným zážitkom a skúsenosťou," povedala športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Jana Gantnerová.

Úspešní športovci


Víťazné medailové umiestnenia si vybojovali plavkyne Vanda Kračúnová (100 m prsia, 200 m prsia) a Darina Krihová (25 m prsia). Medzi atlétmi Adela Mižigárová (skok do výšky) a Simona Horváthová (skok do diaľky). V cyklistike získal zlato Michal Štubňa (500 m časovka).

Zo zlata sa rovnako tešili aj moderné gymnastky - Gizela Billíková získala zlaté kovy s náčiním (kužele, švihadlo) a vo viacboji a Dominika Radojevská s loptou. Nacennejší kov si vybojoval v súťaži jednotlivcov tenista Jaroslav Kulina.

"Svetové hry ponúkli svetu myšlienku, že šport je tá najkrajšia a najľahšia cesta inklúzie. V Špeciálnych olympiádach máme nástroj inklúzie, ktorou je unifikovaný šport, kde v tíme hrá športovec aj bez mentálneho postihnutia. A toto je cesta k myšlienke spájať ľudí všetkých odlišností," uviedla národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová. Práve v unifikovanom stolnom tenise získali Matúš Mikle (športovec Špeciálnych olympiád Slovensko) a Markus Tonkovič zlatú medailu.

Najlepšie zorganizované podujatie


Svetové hry špeciálnych olympiád zorganizovali prvýkrát v regióne Blízkeho východu. Účastníci ich zhodnotili ako najlepšie zorganizované podujatie v 50-ročnej histórii, zapojených bolo 20-tisíc dobrovoľníkov.

Súčasťou hier bol aj otvárací a záverečný ceremoniál, sprievodný kultúrny program a séria skríningových vyšetrení športovcov v rámci programu Zdraví športovci.

Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko vzniklo v roku 1993 s cieľom poskytovať celoročný cyklus súťaží a tréningov v športových disciplínach ako atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, pozemný hokej, boccia, krasokorčuľovanie, snežnice a iné. Informácie pochádzajú z tlačovej správy, ktorú agentúre SITA poskytla Magdaléna Koreny zo SKPR Strategies.



Viac k témam: Abú Zabí, Svetové letné hry špeciálnych olympiád
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Slovensko dosiahlo na špeciálnej olympiáde historický úspech, získalo až dvanásť zlatých medailí © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.