Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

FIFA rozdá na pomoc viac ako miliardu eur, kus z koláča sa ujde aj Slovensku

 Webnoviny  30. júl 2020  291  
FIFA rozdá na pomoc viac ako miliardu eur, kus z koláča sa ujde aj Slovensku

30.7.2020 (Webnoviny.sk) - Finančnú podporu vo výške 1,5 miliardy amerických dolárov, čo je v prepočte takmer 1,3 miliardy eur, vyčlenila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na pomoc národným zväzom v súvislosti s masívnymi stratami spôsobenými pandémiou koronavírusu.

Každá z 211 členských krajín FIFA vrátane Slovenska dostane od strešnej organizácie dotáciu 1 milión USD (cca. 850-tisíc eur) na "ochranu a reštart futbalu". Nárok na prostriedky na Slovensku má Slovenský futbalový zväz (SFZ).

Národné federácie tiež môžu požiadať o bezúročnú pôžičku päť miliónov USD (približne 4,25 milióna eur) a ďalších 500-tisíc USD (425-tisíc eur) na podporu ženského futbalu. FIFA tiež uvoľní po dva milióny USD pre šesť kontinentálnych konfederácií a poskytne im pôžičky do výšky štyroch miliónov dolárov. Prvé platby uskutoční FIFA už v auguste a všetky prostriedky by mala vyplatiť do januára 2021.

"Tento plán záchrany je skvelým príkladom solidarity vo futbalovom hnutí v týchto bezprecedentných časoch," uviedol prezident FIFA Gianni Infantino. FIFA prostredníctvom tlačovej správy informovala, že uvedené pôžičky môžu zväzy čerpať do výšky 35 percent ich kontrolovaných ročných príjmov. Vyhodnocovanie nároku bude mať na starosti nová komisia.

Všetci záujemcovia o pôžičku musia doložiť správu, ktorá vyhodnotí straty zväzu spôsobené pandémiou a bude obsahovať aj plán, kam dané prostriedky poputujú.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, FIFA, finančná pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk - FIFA rozdá na pomoc viac ako miliardu eur, kus z koláča sa ujde aj Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.