Sobota, 20. apríl 2024
Oblačno  4,3 °C
Mimoriadne správy

Fenomén v poľskom futbale, v jednom mužstve pôsobí viac ako dvadsať hráčov s rovnakým priezviskom

 Webnoviny  30. august 2020  317  
Fenomén v poľskom futbale, v jednom mužstve pôsobí viac ako dvadsať hráčov s rovnakým priezviskom

30.8.2020 (Webnoviny.sk) - Bratia vo futbalovom kolektíve nie sú ničím neobvyklým. Niekedy sa dokonca v rovnakom klube zídu aj súrodenci oboch pohlaví, ako pred niekoľkými rokmi v AS Rím Radja a Riana Nainggolanovci.

V minulosti už nastalo niekoľko prípadov, že v jednom tíme nastupovali dvaja hráči, ktorí sa volali rovnako. Pravdepodobne sa však ešte nestalo to, čo v poľskom LKS Graniczni Krowica z tamojšej okresnej súťaže.

Futbalisti s rovnakým priezviskom


Za mužstvo z Krowice neďaleko Lublina hráva 23 futbalistov s priezviskom Furgala, čo je pravdepodobne celosvetový fenomén.

"Zatiaľ sa nestalo, že by v základnej zostave nášho tímu nastúpili samí Furgalovci. Na druhej strane, ešte sme ich nemalo toľko ako teraz," smeje sa 44-ročný hrajúci prezident klubu Henryk Nizierski.

Majiteľ nábytkárskej firmy, ktorý častokrát vozieva hráčov na zápasy vlastným autom, vzápätí dodáva: "Okrem toho som aj tréner, hlavný sponzor a upratovačka. Zbigniew Boniek (prezident Poľského futbalového zväzu, pozn.) pravdepodobne vôbec netuší, ako funguje futbal na vidieku."

Furgalovci v tíme nie sú príbuzní


Ako uvádza Przeglad Sportowy, v Poľsku žilo v januári tohto roka dovedna 839 mužov s priezviskom Furgala, pričom v krajine ho nosí približne 5-tisíc ľudí. Drvivá väčšina z nich žije v juhovýchodnom Poľsku, preto z pohľadu LKS Graniczni Krowica ešte netradičnejšie vyznieva skutočnosť, že Furgalovci v mužstve väčšinou vôbec nie sú v príbuzenskom zväzku.

"V skutočnosti máme v klube iba jednu najbližšiu rodinu. Sú to štyria bratia, ktorých otec v minulosti hrával za náš klub, od detstva chodievali na zápasy, nasiakli atmosféru a sú u nás už celé roky," poznamenal 21-ročný stredopoliar Kamil Furgala, ktorý je bratrancom spomenutého kvarteta.

Rozhodcovia si musia dávať pozor


Aj miestni rozhodcovia už poznajú pomery v uvedenom klube.

"Nebudeme to skrývať, vyplnenie zápisov zo stretnutí LKS Graniczni Krowica nám trvá dlhšie ako v iných prípadoch. Už sme však zvyknutí, že sa pri tom musíme omnoho viac koncentrovať," žartujú arbitri.

Nielen tí si však musia dávať pozor.

"Veľakrát sa stalo, že som musel zavolať na zväz a vysvetliť, že napríklad kartu pripísali nesprávnemu hráčovi. Po každom dueli to vždy kontrolujem. Našťastie, ešte sme kontumačne neprehrali žiadny po podobnej administratívnej chybe," skonštatoval Henryk Nizierski.

Viac k témam: futbalisti, priezvisko, rekord
Zdroj: Webnoviny.sk - Fenomén v poľskom futbale, v jednom mužstve pôsobí viac ako dvadsať hráčov s rovnakým priezviskom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.