Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Faux pas komentátorov otváracieho ceremoniálu olympiády. Ministerstvo požiadalo o stretnutie so šéfom MOV

 Webnoviny  27. júl 2024  117  
Faux pas komentátorov otváracieho ceremoniálu olympiády. Ministerstvo požiadalo o stretnutie so šéfom MOV

27.7.2024 (SITA.sk) - Organizátori olympijských hier v Paríži sa ospravedlnili juhokórejským reprezentantom, že ich počas piatkového otváracieho ceremoniálu predstavili ako športovcov zo „severnejšej“ Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Keď juhokórejskí športovci v piatok večer mávali vlajkou svojej krajiny na lodi plávajúcej po rieke Seina, vo francúzštine aj angličtine zaznelo KĽDR. Južná Kórea sa pritom medzinárodne označuje ako Kórejská republika.

Modrá tabuľka na lodi s juhokórejskými športovcami mala pritom správne označenie. „Hlboko sa ospravedlňujeme za chybu, ktorá sa stala pri predstavovaní juhokórejského tímu počas otváracieho ceremoniálu,“ uviedol Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v príspevku na platforme X.

Námestník ministra športu a cestovného ruchu juhokórejského ministerstva kultúry Jang Mi Ran v súvislosti s týmto incidentom požiadal o stretnutie s prezidentom MOV Thomasom Bachom. Ministerstvo tiež požiadalo juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí, aby podalo „dôraznú sťažnosť na vládnej úrovni“ francúzskej vláde. Vo vyhlásení sa uvádza, že Juhokórejský olympijský výbor osobitne požiadal organizátorov OH v Paríži, aby zabránili opakovaniu podobných incidentov.


Kórejský polostrov je od konca druhej svetovej vojny v roku 1945 trpko rozdelený na Južnú Kóreu a Severnú Kóreu. V roku 1948 boli s podporou USA a ZSSR vytvorené Kórejská republika a KĽDR. Sever zostal pod kontrolou ZSSR, na juh mali vplyv USA.

Kórejský polostrov je od konca kórejskej vojny z 50. rokov minulého storočia rozdelený takmer 250 kilometrov dlhou a štyri kilometre širokou demilitarizovanou zónou. Konflikt medzi oboma Kóreami ukončilo v roku 1953 iba prímerie, takže oba štáty sa technicky stále nachádzajú vo vojnovom stave.



Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Céline Dion a Lady Gaga na otváracom ceremoniáli letnej olympiády v Paríži (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Faux pas komentátorov otváracieho ceremoniálu olympiády. Ministerstvo požiadalo o stretnutie so šéfom MOV © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.