Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  29,4 °C
Mimoriadne správy

Fantastický Metelka získal zlato na paralympiáde v Paríži

 Webnoviny  Sobota, 16:42  81  
Fantastický Metelka získal zlato na paralympiáde v Paríži

31.8.2024 (SITA.sk) - Slovenský paracyklista Jozef Metelka si vybojoval zlatú medailu v kategórii C4 v stíhacích pretekoch na 4000 m na paralympijských hrách v Paríži. Tridsaťsedemročný skúsený paracyklista skompletizoval zlatý hetrik v stíhačke, keď predtým v tejto disciplíne dominoval aj na PH v Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2021. Celkovo získal Metelka siedmu medailu z paralympijských hier, štvrtú zlatú (4-2-1).

Na Brita dlho nestačil


Na velodróme v St. Quentine des Yvelines Metelka vo finále dlho nestačil na 20-ročného Brita Archieho Atkinsona, ktorý si po troch kilometroch utvoril vyše sedemsekundový náskok a dokonca hrozilo, že slovenského súpera dostihne a tým predčasne ukončí finále. Lenže Metelka súperov útok odrazil a na 3,5 km už zaostával len o 5 sekúnd.

Brit v snahe dostihnúť Slováka potom urobil chybu, približne 250 m pred cieľom spadol a jeho nádej na zlato sa rozplynula. Metelka s vypusteným záverom zvíťazil v čase 4:27,920 min, pričom dosiahol priemernú rýchlosť 53,747 km/h.

Pre slovenskú výpravu na PH 2024 vybojoval rodený Piešťanec dlhodobo žijúci vo Veľkej Británii prvú medailu v Paríži. Vo francúzskom súboji o bronz Gatien le Rousseau zdolal Kevina le Cunffa.

Nekorunovaný kráľ stíhacích pretekov


Metelka je už desať rokov nekorunovaný kráľ stíhacích pretekov na 4000 m. Na vrcholných podujatiach od roku 2014 nezískal zlato iba jediný raz - na majstrovstvách sveta v Glasgowe 2023 bol strieborný. Celkovo je Metelka štvornásobný paralympijský víťaz a 15-násobný majster sveta, keď tri z 15 titulov získal v cestnej cyklistike a zostávajúcich 12 na dráhe.

Metelka, ktorý má amputovanú časť ľavej nohy pod kolenom a používa protézu, vstúpil do sobotňajšej súťaže ako úradujúci svetový i paralympijský rekordér s časom 4:22,772 minúty z augusta 2021 v Tokiu.

V poslednej kvalifikačnej rozjazde s Archiem Atkinsonom zaostal za týmto výkonom len o dvadsaťosem stotín sekundy, no postúpil z druhého miesta. Jeho britský súper prekonal Metelkov rekord o neuveriteľných päť sekúnd a 72 stotín.

Viac k témam: Paralympijské hry, Paríž
Zdroj: SITA.sk - Fantastický Metelka získal zlato na paralympiáde v Paríži © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.