Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  12,9 °C
Mimoriadne správy

Dvaja olympijskí šampióni čelia obvineniam z ovplyvnenia výsledkov pretekov, hrozí im pokuta aj väzenie

 Webnoviny  10. september 2019  409  
Dvaja olympijskí šampióni čelia obvineniam z ovplyvnenia výsledkov pretekov, hrozí im pokuta aj väzenie

10.9.2019 (Webnoviny.sk) - Olympijský šampión z Londýna 2012 z cyklistických cestných pretekov mužov s hromadným štartom Kazach Alexander Vinokurov má problém.

Spolu s Rusom Alexandrom Kolobnevom im hrozí až šesť mesiacov za mrežami, obaja sú podozriví z ovplyvnenia výsledkov cyklistickej klasiky Liége-Bastogne-Liége v roku 2010.

Obaja bývalí cyklisti popierajú, že Vinokurov zaplatil Kolobnevovi 150-tisíc eur za to, aby ho nechal vyhrať spomenuté podujatie.

Verdikt súdu


Súd v belgickom meste Liége vynesie verdikt v tomto prípade 8. októbra. Okrem väzenia hrozí Vinokurovovi pokuta až 100-tisíc eur, Kolobnevovi v polovičnej výške. Žalobca okrem toho požaduje konfiškáciu sumy 150-tisíc eur z bankového účtu Kolobneva.

Aktuálne 45-ročný Vinokurov vyhral celkovú klasifikáciu prestížneho podujatia Vuelta a Espaňa v roku 2006, na Tour de France si pripísal štyri etapové triumfy.

Olympijské medaily


Za krvný doping počas Tour de France 2007 si odpykal dvojročný dištanc, po ktorom sa vrátil do súťažného diania a vyhral zlato na OH 2012 v Londýne.

Okrem neho má na svojom konte aj striebro z OH 2000 v Sydney. V súčasnosti pracuje ako manažér v tíme Astana, za ktorý sám jazdil.

O sedem rokov mladší Kolobnev v profipelotóne nedosahoval také výsledky ako Vinokurov, aj on však má olympijskú medialu - v roku 2008 si vyjazdil bronz na OH v Pekingu.

Viac k témam: cyklistické preteky, doping, olympiáda, súd, úplatok
Zdroj: Webnoviny.sk - Dvaja olympijskí šampióni čelia obvineniam z ovplyvnenia výsledkov pretekov, hrozí im pokuta aj väzenie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.