Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  14,2 °C
Mimoriadne správy

Djokovič zmietol Mannarina z dvorca, vyrovnal sa Federerovi, ale nenapodobnil Bruguerovi z roku 1993 (video)

 Webnoviny  21. január 2024  116  
Djokovič zmietol Mannarina z dvorca, vyrovnal sa Federerovi, ale nenapodobnil Bruguerovi z roku 1993 (video)

21.1.2024 (SITA.sk) - Srbský tenista Novak Djokovič nemal zľutovanie nad francúzskym súperom Adrianom Mannarinom a po výsledku 6:0, 6:0, 6:3 postúpil do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v Melbourne.

Vyrovnal historický rekord Federera


Zápas trval iba 104 minút a Djokovič v ňom zahral 31 víťazných úderov v porovnaní s dvanástimi z rakety zdolaného hráča. Súperom Djokoviča v boji o postup do semifinále bude Američan Taylor Fritz, ktorý vyradil vlaňajšieho finalistu Gréka Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (3), 5:7, 6:3, 6:3.

Desaťnásobný šampión z Melbourne Parku si vybojoval účasť v najlepšej osmičke na niektorom z turnajov tzv. veľkej štvorky päťdesiaty ôsmy raz v kariére a vyrovnal tým historický rekord Švajčiara Rogera Federera. Štrnástou účasťou vo štvrťfinále na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny sa zasa vyrovnal Španielovi Rafaelovi Nadalovi a Austrálčanovi Johnovi Newcombovi.

Chvíľu dokonca hrozilo, že sa tenisový svet dočká šiesteho trojnásobného „kanára" v mužskej dvojhre na grandslamových turnajoch v otvorenej ére tenisu. A zároveň prvého od Roland Garros 1993, kde ho predviedol Španiel Sergi Bruguera v zápase proti Francúzovi Thierrymu Championovi.



Mannarino však proti Djokovičovi vyhral svoje prvé podanie v treťom sete a vyrovnal vtedy na priebežných 1:1. Víťazný Srb nezvyčajne výborne podával, keď až 81 percent prvého podania premenil na body a zahral 17 es, pričom v predchádzajúcich troch zápasoch dokopy len 30 a to musel dvakrát do troch setov.

Najlepšie sety za dlhé obdobie


„Hral som dobre od prvej do poslednej loptičky a prvé dva sety boli moje najlepšie za veľmi dlhé obdobie. V treťom sete som už aj sám chcel prehrať nejaký gem, lebo som cítil stupňujúce sa napätie v hľadisku. Potom som sa už mohol koncentrovať na to, aby som čo najlepšie dohral zápas," povedal Novak Djokovič.

Američan Fritz nasadený ako dvanásty postúpil do štvrťfinále v Melbourne Parku po prvý raz. Navyše po prvý raz na grandslamovom turnaji zdolal hráča z najlepšej svetovej desiatky. „Výborne ma držal servis počas celého zápasu a keď som to najviac potreboval, herne som predvázal svoj najlepší tenis," povedal Fritz po vyradení turnajovej sedmičky Tsitsipasa.

Postup do štvrťfinále si podľa predpokladov vybojoval aj Talian Jannik Sinner. Turnajová štvorka si poradila s Rusom Karenom Chačanovom 6:4, 7:5, 6:3. Posledný štvrťfinalista z nedeľného programu vzíde z dvojice Alex de Minaur (Aus.-10) - Andrej Rubľov (Rus.-5).

Viac k témam: Australian Open v Melbourne, Srbský tenista
Zdroj: SITA.sk - Djokovič zmietol Mannarina z dvorca, vyrovnal sa Federerovi, ale nenapodobnil Bruguerovi z roku 1993 (video) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.