Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Djokovič tvrdí, že napriek všetkému, čo sa stalo, sa pokúsi hrať na Australian Open

 Webnoviny  10. január 2022  195  
Djokovič tvrdí, že napriek všetkému, čo sa stalo, sa pokúsi hrať na Australian Open

10.1.2022 (Webnoviny.sk) - Nekončený príbeh (ne)účasti Novaka Djokoviča na Australian Open v Melbourne má za sebou rýchly súdny proces, ktorý sa skončil predbežným víťazstvom srbského tenistu. Sudca rozhodol o tom, že jeho víza na vstup do Austrálie boli neprávom zrušené, a teda môže zostať u protinožcov.

Žolíka má v rukách šéf diplomacie


Či sa však aj predstaví na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny, je stále otázne. Austrálsky minister pre imigráciu, občianstvo a multikultúrne vzťahy Alex Hawke môže toto rozhodnutie zrušiť a uplatniť svoju právomoc o vyhostení 34-ročného Belehradčana z krajiny. V takom prípade by Djokovičovi hrozil až trojročný zákaz vstupu do Austrálie.

"Som šťastný a vďačný, že sudca zvrátil rozhodnutie úradov o zrušení mojich víz. Napriek všetkému, čo sa odohralo minulý týždeň, chcem zostať v Austrálii a pokúsiť sa hrať na Australian Open. Zostanem koncentrovaný iba na tento jediný cieľ," uviedol Novak Djokovič v reakcii na svojich profiloch na sociálnych sieťach.

"Letel som sem preto, aby som sa zúčastnil na jednom z najväčších tenisových podujatí pred úžasnými fanúšikmi. Naozaj o to nechcem prísť. V tejto chvíli nemôžem prezradiť viac. Ďakujem, že pri mne stojíte a povzbudzujete ma, aby som zostal silný," poďakoval sa za podporu.

Súd sa postavil na stranu tenistu


V pondelok súdna inštancia rozhodla v prospech Novaka Djokoviča a obnovila jeho víza pre vstup do Austrálie. Sudca obvodného súdu v Melbourne Anthony Kelly tiež nariadil vláde, aby do 30 minút od jeho rozhodnutia prepustila Djokoviča z melbournskej hotelovej karantény. Svetová jednotka sa tak po piatich dňoch od svojho príletu do Melbourne môže konečne začať pripravovať na úvodný "grandslam" sezóny.

Ak by zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča svoj zámer dotiahol do úspešného konca a stal sa po desiaty raz víťazom Medzinárodných majstrovstiev Austrálie, bol by prvým tenistom histórie s 21 grandslamovými titulmi. Momentálne sa delí o prvú priečku historického rebríčka so Švajčiarom Rogerom Federerom a Španielom Rafaelom Nadalom.

Djokovič odmieta očkovanie


Austrálska vláda zrušila Djokovičovi víza krátko po tom, ako minulý týždeň v stredu večer priletel do Melbourne. Imigrační úradníci rozhodli, že nespĺňa kritériá na udelenie výnimky zo vstupnej požiadavky, podľa ktorej musia byť všetci cudzinci vrátane tenistov plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Djokovič argumentoval, že nepotreboval potvrdenie o očkovaní, pretože mal iný dôkaz - o tom, že bol minulý mesiac krátko pred Vianocami infikovaný koronavírusom. Austrálske lekárske úrady predtým informovali, že dočasnú výnimku z pravidiel očkovania možno poskytnúť ľuďom, ktorí boli infikovaní COVID-19 do šiestich mesiacov od príchodu do krajiny.

Viac k témam: Australian Open v Melbourne, grandslamový turnaj, Očkovanie proti koronavírusu, Víza
Zdroj: Webnoviny.sk - Djokovič tvrdí, že napriek všetkému, čo sa stalo, sa pokúsi hrať na Australian Open © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.