Utorok, 3. september 2024
Mimoriadne správy

Diváci sa počas súťaže v surfovaní na olympiáde dočkali veľkého zážitku, na morskej hladine sa objavila veľryba

 Webnoviny   6. august 2024  140  
Diváci sa počas súťaže v surfovaní na olympiáde dočkali veľkého zážitku, na morskej hladine sa objavila veľryba

6.8.2024 (SITA.sk) - Počas posledného dňa parížskych olympijských hier 2024 v surfovaní na Tahiti sa v noci z pondelka na utorok prítomní diváci dočkali veľkého a zároveň nečakaného zážitku. Počas semifinálovej jazdy Brazílčanky Tatiany Westonovej-Webbovej s Kostaričankou Brisou Hennessyovou sa na morskej hladine objavila veľryba. K udalosti prišilo v bezpečnej vzdialenosti, takže „nečakaný návštevník“ neovplyvnil výkony oboch surfistiek.

Priznám sa, že som si ju poriadne ani nevšimla. Viem si však predstaviť, že pre divákov to bol poriadny zážitok. Som rada, že táto veľryba prispela k propagácii a zviditeľneniu nášho milovaného športu,“ povedala Westonová-Webbová z Brazílie, ktorá napokon v súťaži surfistiek obsadila striebornú priečku.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024



Surfisti bojujú v rámci OH 2024 v Paríži o medaily v približne 10-tisíc kilometrov vzdialenom stredisku Teahupo´o v Tichom oceáne, ktoré je v období párenia mimoriadne obľúbeným miesto veľrýb. Nie je nezvyčajné, že sa pri surfovaní po celom svete objavia voľne žijúce zvieratá, ako sú vtáky, tulene a dokonca aj žraloky.

Tahiti majú v súčasnosti hneď niekoľko chránených námorných zón. V apríli tohto roka pacifickí domorodí vodcovia, vrátane tých z Tahiti, podpísali zmluvu, ktorá uznáva veľryby ako „právnické osoby“, hoci takéto vyhlásenie sa neodráža v zákonoch zúčastnených krajín.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Surfing, Veľryba
Zdroj: SITA.sk - Diváci sa počas súťaže v surfovaní na olympiáde dočkali veľkého zážitku, na morskej hladine sa objavila veľryba © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.