Štvrtok, 18. júl 2024
Prevažne slnečno  22,9 °C
Mimoriadne správy

Čelil kritike od odborníkov aj pohárom s pivom, Southgate však dostal Anglicko do finále ME vo futbale (foto)

 Webnoviny  11. júl 2024  62  
Čelil kritike od odborníkov aj pohárom s pivom, Southgate však dostal Anglicko do finále ME vo futbale (foto)

11.7.2024 (SITA.sk) - Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate si v doterajšom priebehu majstrovstiev Európy v Nemeckuužil“ množstvo kritiky pre nepresvedčivé predstavenia „Albiónu“, po stredajšom semifinálovom víťazstve nad Holanďanmi si však vychutnáva postup do finále kontinentálneho šampionátu.

Kritika fanúšikov aj komentátorov


Angličania si po troch rokoch opäť zahrajú o zlato a dúfajú, že vo finále proti Španielom sa konečne stanú európskymi šampiónmi. Southgate postúpil s anglickým mužstvom do semifinále veľkého turnaja po tretí raz. V ostatnom období si však musel prejsť náročnými chvíľami.

Viac o téme: ME vo futbale 2024


Napriek tomu, že bol kedysi zbožňovaný anglickými fanúšikmi, v Nemecku k nemu zrazu lietali plastové poháre s pivom od nespokojných priaznivcov. Kritiky sa dočkal aj od britských televíznych komentátorov, ktorým vadil opatrný prístup anglického tímu.

Semifinále rozhodol „žolík z lavičky“


Po stredajšom triumfe nad Holanďanmi sa však všetko môže zmeniť. Southgateovo mužstvo hralo väčšinu stretnutia odvážne a útočne.

Vyšlo mu tiež striedanie, keď namiesto kapitána Harryho Kanea poslal v závere stretnutia na ihrisko Ollieho Watkinsa a „žolík z lavičky“ v nadstavenom čase nečakanou strelou rozhodol o anglickom víťazstve 2:1.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Semifinále ME vo futbale 2024: Holandsko – Anglicko (fotografie)

Všetci chceme byť milovaní, však? Keď robíte niečo pre svoju krajinu a ste hrdý Angličan, keď necítite podporu a keď všetko, čo čítate, je kritika, potom je to náročné. Postup do druhého finále majstrovstiev Európy je preto veľmi výnimočná chvíľa,“ vyhlásil Southgate.

Mužstvo konečne ukázalo potenciál


Na anglickej ceste do semifinále sa objavilo niekoľko zápasov, v ktorých Anglicko sotva vystrelilo na bránku. Angličania s ťažkosťami prešli v osemfinále cez Slovákov i vo štvrťfinále cez Švajčiarov. Až v semifinále mužstvo konečne ukázalo svoj potenciál.

V prípade, že zvládne aj nedeľňajší finálový duel proti Španielom, Southgateovi nebude nikto vyčítať predchádzajúce počínanie na šampionáte.

Jediným dôvodom, prečo som túto prácu vzal, bolo pokúsiť sa priniesť úspech Anglicku ako národu a pokúsiť sa zlepšiť anglický futbal. Na tento postup do finále som veľmi hrdý. Budeme čeliť tímu, ktorý bol dosiaľ najlepší na turnaji a máme o deň menej na prípravu, takže to bude naozaj ťažké. Ale stále sme tu a bojujeme,“ skonštatoval 53-ročný rodák z Watfordu.

Viac k témam: Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk - Čelil kritike od odborníkov aj pohárom s pivom, Southgate však dostal Anglicko do finále ME vo futbale (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.