Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Biele dresy boli na ME vo futbale 2020 postupové, gólový priemer ešte taký vysoký nebol

 Webnoviny   4. júl 2021  181  
Biele dresy boli na ME vo futbale 2020 postupové, gólový priemer ešte taký vysoký nebol

4.7.2021 (Webnoviny.sk) - Tri zo štyroch štvrťfinálových zápasov na majstrovstvách Európy vo futbale sa skončili výsledkom 2:1 a Angličania strelili Ukrajincom toľko gólov (4), koľko v predchádzajúcich štyroch zápasoch dokopy.

Oveľa zaujímavejšia je však štatistika týkajúca sa farby dresov vo vyraďovacej časti. Podľa nej v dvanástich zápasoch osemfinále a štvrťfinále až deväťkrát postúpilo mužstvo, ktoré malo bielu farbu. Je to stopercentná úspešnosť, lebo presne v deviatich súbojoch mal jeden zo súperov biele dresy.

Viac o téme: ME vo futbale 2020


"Na druhej strane to mali veľmi ťažké tímy v červených dresoch. Zo šiestich možností uspeli iba Belgičania v osemfinále nad Portugalčanmi. Tí síce mali svetlé dresy, ale nie biele, skôr svetlozelené. Neskôr však už Belgičania neuspeli vo štvrťfinále proti Talianom, lebo tí nastúpili v bielom. Úplne najhorší pocit z tejto štatistiky môžu mať Švajčiari a Česi. V osemfinále Švajčiari zdolali Francúzov a Česi Holanďanov, víťazné tímy nastúpili v bielych dresoch. Vo štvrťfinále však už Švajčiari aj Česi hrali v červenom a cez svojich súperov - Španielov a Dánov - už neprešli. Obe tieto mužstvá mali na sebe biele dresy," všimol si portál kleinezeitung.at.

Za zmienku stojí ešte jeden štatistický údaj z ME 2020. Dosiaľ nikdy nepadlo na záverečnom turnaji ME až do semifinálovej fázy toľko gólov s takým vysokým priemerom na jeden zápas. Bolo ich dovedna 136 v 48 zápasoch s priemerom 2,83. Dosiaľ sa zrodili iba dve bezgólové remízy. Priniesli ich zápasy Anglicko - Škótsko a Švédsko - Španielsko v základných skupinách. Od zavedenia skupinovej fázy na ME v roku 1980 mal najvyšší gólový priemer šampionát v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine, a síce 2,74 gólu na zápas. Pred piatimi rokmi vo Francúzsku to bolo iba 2,11 gólu.

Viac k témam: majstrovstvá Európy vo futbale ME vo futbale 2020
Zdroj: Webnoviny.sk - Biele dresy boli na ME vo futbale 2020 postupové, gólový priemer ešte taký vysoký nebol © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.