Štvrtok, 18. júl 2024
Zamračené  17,4 °C
Mimoriadne správy

Angličania už riešia budúcnosť trénera pri reprezentácii. Southgate načrtol, čo sa bude v najbližšom období diať

 Webnoviny  Pondelok, 14:14  50  
Angličania už riešia budúcnosť trénera pri reprezentácii. Southgate načrtol, čo sa bude v najbližšom období diať

15.7.2024 (SITA.sk) - Čakanie anglickej futbalovej reprezentácie na titul z vrcholného podujatia sa predlžuje minimálne do leta 2026. Albión totiž neuspel vo finále na druhých majstrovstvách Európy bez prerušenia.

Viac o téme: ME vo futbale 2024


Kým pred troma rokmi zverenci trénera Garetha Southgata podľahli Talianom, na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte boli v záverečnom súboji turnaja nad ich sily Španieli.

Southgate svoju budúcnosť necháva otvorenú


Stále tak platí, že zatiaľ jediným titulom Angličanov je prvenstvo na majstrovstvách sveta ešte z roku 1966, teda pred 58 rokmi. Nemožno pritom povedať, že na to nemali príležitosti, keďže pod koučom Southgateom boli dvakrát vo finále ME, na MS sa do semifinále dostali v roku 2018 a do štvrťfinále v Katare 2022. Southgate, päťdesiattriročný rodák z Watfordu, má zmluvu s anglickou Futbalovou asociáciou do konca roka 2024. Svoju budúcnosť pri tíme nateraz necháva otvorenú.

"Nemyslím si, že teraz je ten správny čas prijať nejaké rozhodnutie v tomto smere. Budem sa o tom zhovárať s tými správnymi ľuďmi," uviedol po neúspešnom nedeľňajšom finále v Berlíne, v ktorom jeho zverenci podľahli španielskemu súperovi 1:2.

Získal si priazeň fanúšikov aj novinárov


Southgate je vo funkcii už osem rokov, prevzal ju po ME 2016. Po záverečnom hvizde v nedeľňajšom súboji v Berlíne stál s kamennou tvárou, potom šiel gratulovať španielskemu kormidelníkovi k úspechu. Na hracej ploche sa potom jednotlivo zastavoval pri svojich zverencoch.

Southgate si na lavičke anglickej reprezentácie získal priazeň fanúšikov aj novinárov. V ostatnom období však čelil tvrdej kritike za to, že jeho tím hral príliš opatrne a jeho prioritou bola defenzíva. Niektorí priaznivci dokonca smerom k nemu hádzali z tribún nemeckých štadiónov prázdne plastové poháre od piva.

"Všetci chceme byť obdivovaní, správne?" uviedol po semifinále, v ktorom jeho tíme zdolal Holanďanov 2:1. Poznamenal tiež, že čeliť neustálej kritike je pre neho náročné.

Anglicko má úžasných mladíkov


Po druhom neúspešnom finále ME sa nechcel púšťať do detailnej debaty o tom, či zostane na lavičke Angličanov.

"Rozumiem podstate otázky aj jej časovaniu, museli ste sa to spýtať. Musím však absolvovať rozhovory s dôležitým osobami, nebudem to hneď rozoberať verejne," odpovedal Southgate a doplnil: "Bez debaty má Anglicko úžasných mladíkov, ktorí už majú aj dostatok skúseností. Mnohí zo súčasného kádra tu budú aj o dva roky, štyri roky, šesť či osem rokov."



Krátko sa vyjadril aj k tomu, že pod finálovú prehru jeho tímu sa čiastočne podpísalo aj to, že v osemfinále proti Slovákom aj štvrťfinále proti Švajčiarom museli jeho zverenci absolvovať predĺženie, čo im odobralo sily.

"Na konci nám už tak nefungovali nohy a vtedy začnete robiť chyby. Hráči to dotiahli až do 85. minúty posledného zápasu. Boli naozaj neskutoční," dodal Southgate. Jeho tím už o necelé dva mesiace čaká ďalší súťažný duel, keďže už 7. septembra nastúpia Angličania v Lige národov proti Írom.

Viac k témam: Liga národov, Majstrovstvá Európy (ME) vo futbale, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk - Angličania už riešia budúcnosť trénera pri reprezentácii. Southgate načrtol, čo sa bude v najbližšom období diať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.