Utorok, 3. september 2024
Mimoriadne správy

Američania získali v basketbale na OH v Paríži piate zlato v sérii, koncovka finále pripomínala galapredstavenie Stephena Curryho

 Webnoviny  11. august 2024  95  
Američania získali v basketbale na OH v Paríži piate zlato v sérii, koncovka finále pripomínala galapredstavenie Stephena Curryho

11.8.2024 (SITA.sk) - Basketbalisti Spojených štátov amerických zvíťazili v sobotňajšom strhujúcom finále olympijského turnaja v Paríži nad domácimi Francúzmi 98:87 a v Bercy Arene získali zlaté medaily. Hviezdni hráči Stephen Curry, Kevin Durant či LeBron James doviedli americký tím k piatej zlatej medaile na scéne olympijských hier v rade a 17. najcennejšiemu kovu celkovo.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Ostatný raz sa Američania netešili v basketbale zo zlata v Aténach 2004, kde ich v semifinále zastavili neskorší šampióni z Argentíny.

Výkon Curryho z Golden State Warriors vyčnieval


Francúzom nepomohli k zlatu ani špičkové strelecké výkony hviezdy zámorskej NBA Victora Wembanyamu, ktorý bol s 26 bodmi najlepším strelcom zápasu, či 20-bodového Guerschona Yabuseleho z Realu Madrid. Nad všetkými vyčnieval výkon Curryho z Golden State Warriors, ktorý si z koncovky duelu spravil vlastné galapredstavenie.

V záverečných troch minútach „vytasil“ tri ukážkové trojky a znemožnil pomýšľať na zlato dobre hrajúcim Francúzom, ktorí pred očami prezidenta Emmanuela Macrona v závere stretnutia stiahli americký náskok na rozdiel troch bodov. Curry v úvodných štyroch zápasoch na OH 2024 zaznamenal iba päť trojok, ale v semifinále a finále dovedna až 17 (9+8).

„Som veľmi vďačný za túto zlatú medailu na mojom krku. Mám jednu, no potrebujem ešte ďalšie tri, aby som dobehol Duranta. Mali sme výnimočnú skupinu hráčov a som rád, že sa nám to podarilo. V prvých štyroch zápasoch sa mi darila hra, ale nepadalo mi to tam. Netreba sa však vzdávať, čo sa potvrdilo v posledných dvoch zápasoch, keď som to konečne 'zlomil',“ povedal Curry pre informačný servis OH 2024.

Najlepší americký basketbalista v histórii


Ďalší hviezdny Američan Kevin Durant získal štvrté olympijské zlato a v tomto smere je najlepším americkým basketbalistom v histórii.

„V našom basketbalovom programe je veľa hráčov. Nerozmýšľam nad tým, kto je najlepší hráč. Snažím sa prispieť, ako len môžem, a chcem len posúvať našu hru dopredu,“ povedal Durant, ktorý nezatvára dvere pred prípadnou účasťou na OH 2028 v Los Angeles.

Francúza Wembanyamu škrelo, že pri premiérovej účasti nezískal zlato, no bol vďačný aj za striebro.

„Užívam si túto chvíľu. Som hrdý na mojich spoluhráčov a na to, čo sme tu vo Francúzsku dokázali pred našimi fanúšikmi. Nechám to všetko vstrebať,“ povedal 20-ročný Wembanyama, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tíme NBA San Antonio Spurs.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Američania získali v basketbale na OH v Paríži piate zlato v sérii, koncovka finále pripomínala galapredstavenie Stephena Curryho © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.